Da li je ruska vakcina efikasna i kada je riječ o delta soju koji je trenutno aktuelan? /VIDEO/

Ako bi sada sve fabrike i pogoni u svijetu započeli proizvodnju samo jedne vakcine, nije važno koje, mogli bismo da proizvedemo količinu koja bi bila dovoljna za vakcinisanje samo 12 do 15 odsto stanovništva planete, a da bismo pobijedili ovaj virus, treba da bude vakcinisano oko 70 odsto svjetske populacije – upozorio je Gincburg. Da li je ruska vakcina  efikasna i kada je riječ o delta soju koji je trenutno aktuelan?

Delta soj je opasniji nego svi prethodni. Za razliku od vuhanskog soja koji kada uđe u ćeliju može da se replicira u virusne čestice koje izlaze u krv, delta soj prelazi iz ćelije u ćeliju kroz specijalne kanale koje on obrazuje formirajući na taj način ogromne ćelije koje obrazuju velike količine virusnih čestica, na hiljade puta više nego kod vuhanskog soja.

Kako ističe još nema zvaničnih podataka o kombinovanju vakcina. Podaci govore da kombinovanje može da bude efikasno, a primjena vakcine “sputnjik lajt” poslije “fajzera”, “astra-zeneke” ili kineske vakcine to potvrđuje. U toku su klinička ispitivanja kombinacija vakcina “astra-zeneka” i “sputnjik V”. Čovjek dobija prvu dozu prve komponente vakcine “astra-zeneka”, a drugu dozu druge komponente vakcine “sputnjik V”. Prvi rezultati su se pokazali kao odlični, rekao je ovaj ruski naučnik za Glas Srpske.

Dodaje da su počela klinička ispitivanja “sputnjika V” kod djece od 12 do 17 godina. Ispitivaće se razne koncentracije ove vakcine. Poslije toga specijalna komisija treba da proanalizira dobijene rezultate. Do sada se u Rusiji vakcinisalo oko 50 miliona ljudi i oko 20 miliona u drugim zemljama. Vakcina “sputnjik V” je registrovana u 70 zemalja, a “sputnjik lajt” u 12 zemalja. Osim toga, “sputnjik V” se proizvodi u Srbiji, Argentini, Meksiku, Južnoj Koreji i Indiji.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *