Dodik: Naš region nije bure baruta, već ga eksterni faktori zloupotrebljavaju /VIDEO/

Predsjednik Reepublike Srpske kaže za Tanjug da vodeće zapadne sile u kontinuitetu pokušavaju da nametnu poredak koji su pogrešno definisali krajem prošlog vijeka kao poželjan, a kojim se podrazumijeva centralizacija BiH, odvajanje Kosmeta od Srbije, slabljenje srpskog faktora u Crnoj Gori, širenje NATO-a.

Smatra da je nerealno vjerovati da će se u novoj godini promijeniti takav pristup evroatlantskih centara moći. Dodik, naglašava, da ni Srbija ni Srpska neće pristati da se protivpravno gaze njihovi interesi i prava i ruši njihov suverenitet.

Premijeri Srbije, Crne Gore izrazili su očekivanje da će region u 2023. nastaviti da pokazuje zajedništvo i solidarnost, kao i da će se desiti važni koraci koji će značiti potpuno novi početak za zapadni Balkan koji, kako naglašavaju, ima šta da ponudi i Evropi i svetu.

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da će u regionu najveći izazov i u 2023. godini biti očuvanje mira, na koji će i dalje nasrtati premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, ističući da bi moglo biti i pozitivnih stvari, pogotovo u BiH, jer su Amerikanci shvatili da funkcionalna BiH nije moguća bez uvažavanja Srba.

Prema njegovoj ocjeni, promjene na centralnom nivou u BiH su nesumnjivo dobre stvari, ali to još ne znači ništa, jer tek treba vidjeti kako će se ponašati oni koji su zauzeli pozicije Izetbegovića i njegovih stranačkih kadrova.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *