Dodik: Korupcija – sumnjiv izgovor Amerike za eliminaciju političara koji ne pristaju na njihovu verziju BiH /VIDEO/

Američka administracija spremna je da uvede nove sankcije osobama u BiH koje su uključene u kriminalne i koruptivne radnje, izjavio je američki ambasador u BiH Erik Nelson. Pod izgovorom funkcionalnosti BiH američke diplomate forsiraju njenu unutarizaciju, a kriminal i korupcija su sumnjiv izgovor za eliminaciju političara koji ne pristaju na njihovu verziju BiH, poručio je u izjavi Srni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson ističe da će sankcije, ukoliko ih bude, biti usmjerene protiv pojedinaca, a ne cijelog naroda. Dodaje da američke sankcije neće riješiti problem korumpiranih političara u BiH. Na građanima je da takve lidere sankcionišu na izborima i zbog toga se mi zalažemo za reformu izbornog procesa – kaže Nelson.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu američkog ambasadora u BiH, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je odgovorio da prijetnje sankcijama od američkih službenika kako u BiH tako i van nje nisu ništa novo, kao što nije novost ni to da se godinama uporno miješaju u unutrašnja pitanja u BiH. Pozivajući se na Dejtonski sporazum, rekao je Dodik, upravo oni podržavaju njegovu devastaciju i razgradnju BiH na koju je Republika Srpska pristala 1995. godine.

Dodik je u izjavi Srni podsjetio da je nedavno u BiH boravio pomoćnik ministra finansija SAD koji se sastao sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Selmom Cikotićem, protiv kojeg je nepunih mjesec ranije podignuta optužnica za visoku korupciju. “Sve to ne bi imalo obrise takve karikature da tema razgovora, kako se vidjelo iz medija, nije bila sankcionisanje kriminalnih grupa i kako SAD mogu pomoći BiH u borbi protiv organizovanog kriminala. Ako pomoćnik ministra finansija SAD nije znao ko je Selmo Cikotić, ambasador Nelson jeste”, naglasio je Dodik.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *