Dodik: Incko izveo „blef“ da omogući izbor novog visokog predstavnika /VIDEO/

Kristrijan Šmit imenovan za novog visokog predstavnika u BiH. Šmita su danas u Sarajevu službeno imenovali ambasadori zemlja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira – PIK  za sljedećeg visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidovala Njemačka. Ambasada Rusije u BiH je bila protiv ove odluke i imenovanja Šmita za visokog predstavnika.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas govoreći na tribini o temi “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH”, koja je organizovana u Beogradu, da je visoki predstavnik Valentin Incko podnio ostavku na mjesto visokog predstavnika kako bi omogućio da na njegovo mjesto bude imenovan neko drugi.

Dodik je rekao i da je visoki predstavnik u BiH institucija koja je uspostavljena Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da sve strane potpisnice Aneksa 10 treba da daju svoju saglasnost prilikom izbora novog visokog predstavnika, kojeg potom imenuje Savet bezbjednosti UN.

Dodik je prethodno u Beogradu prisustvovao ručku koji je upriličio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija i 35 vladika, učesnika Sabora Srpske pravoslavne crkve. Ručak je na Andrićevom vencu organizovao predsjednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *