“Ženski romski aktivizam: Rješenje za probleme u Bijeljini” /VIDEO/

Fondacija “CURE” iz Sarajeva  , Fondacija za osnaživanje žena i Udruženje žena  “Romkinja” iz Bijeljine zajednički će realizovati projekat pod nazivom  “Zagovaranje za ženska prava”, koji je finansijski podržala Evropska unija. Tim povodom danas je u Bijeljini  održana sesija  pod nazivom “Ženski romski  aktivizam: Rješenje za probleme u Bijeljini”.

S ciljem unapređenja ženskog preduzetništva i samozapošljavanja,  sa fokusom  na povećavanje nivoa učešća žena Romkinja  u radnoj snazi, Fondacija “CURE” iz Sarajeva   i Udruženje žena  “Romkinja” iz Bijeljine u naredne dvije godine zajednički će realizovati ovaj projekat.Plan je da se tokom ovog perioda  radi na jačanju kapaciteta deset organizacija u deset opština, uz donošenje preporuka za institucije na lokalnom nivou o tome kako unaprijediti položaj žena.

Udruženje žena  „Romkinja“  prepoznato je kao organizacija sa vizijom koja  od lokalne zajednice zajedničkim zalaganjima gradi  ravnopravnu zajednicu uz poboljšanje statusa romskih porodica .

U Bijeljini postoje brojne barijere  i problemi sa kojima se suočavaju žene .

Na području Bijeljine živi oko 200 romskih porodica. U nevladinom sektoru zaposleno je samo osam Roma i Romkinja . Fakultet su upisala dva lica , srednju školu pohađa 11 Roma , a 110 pohađa nastavu u tri Osnovne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *