Bivši direktor UIO Kemal Čaušević osuđen na 9 godina zatvora, oduzima mu se 1,7 miliona KM imovine /VIDEO/

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, danas je u Sudu BiH osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora zbog pribavljanja protivpravne koristi i pranja novca. Čauševiću će biti oduzeta imovina u vrijednosti od oko 1,7 miliona KM. Čaušević je nakon izricanja presude izjavio da je osuđen samo zbog toga što je “razotkrio kriminal u pravosudnim institucijama”.

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević osuđen je danas u Sudu BiH na devet godina zatvora, dok je drugooptuženi u ovom predmetu Anes Sadiković osuđen na dvije godine. Prema sudskoj odluci, Čauševiću će biti oduzeto i 1,7 miliona KM imovine, prenose federalni mediji.

Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izjavio je danas nakon izricanja presude da je ona sramota Suda jer se okorjeli kriminalci presuđuju na po pet godina zatvora. Poručio je da će se žaliti na ovu presudu jer kako kaže, “žele da mu oduzmu sve što je pošteno zaradio i naslijedio”.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kazao je da je sudski postupak bio dugotrajan i prvostepena presuda je osuđujuća što je vrlo bitno jer se radi o predmetu za korputivna djela.

Rekao je i da Tužilaštvo radi na velikom broju predmeta koji se odnose na uvoz i krijumčarenje tekstila i drugih roba.

Čaušević se u predmetu “Pandora” tereti za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca i primanje dara. U ovom predmetu optužen je bio i Sedinet Karić, ali je predmet razdvojen nakon sporazuma o priznanju krivice kojim ga je Sud BiH, zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.Suđenje u ovom predmetu je počelo u julu 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *