Dodik: I ubuduće ću sprečavati ulazak Srpske i BiH u NATO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će i ubuduće sprečavati ulazak Republike Srpske i BiH u NATO i usvajanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u /MAP/.

“Ovdje nema ni minimalnog koncezusa za ulazak u NATO. U Republici Srpskoj se svi slažu da ne možemo postati članica Alijanse. Naši razlozi su jasni – NATO je bombardovao Republiku Srpsku koristeći osiromašeni uranijum koji i danas ubija našu djecu”, rekao je Dodik u intervjuu za “Raša tudej”.

On je podsjetio da je NATO bombardovao i Srbiju, što govori da je bio usmjeren protiv srpskog naroda, te dodao da je to bombardovanje izazvalo ogromnu materijalnu štetu i odnijelo živote mnogih ljudi.

“Ukoliko bi mi odlučili da budemo članica Alijanse, mi bi time njima dali moralno pravo da je to što su učinili bilo ispravno i na taj način bi izdali uspomenu na one koji su pali kao žrtva NATO”, rekao je Dodik.

Srpska slijedi politiku Srbije

On je naveo da je Srbija, koja je matica srpskog naroda, usvojila politiku vojne neutralnosti i da Republika Srpska slijedi tu politiku.

“Ne želimo da granica između nas, koju sada čini rijeka, bude ojačana. Mi želimo da ta granica nestane”, rekao je Dodik.

Ukoliko bi se pristalo na članstvo u NATO, kaže Dodik, onda bi to značilo da bi moralo da se potroši dvostruko više novca na oružane snage u odnosu na to koliko se danas troši.

“To bi bio veliki udarac za našu ekonomiju, budžet. Morali bi da kupujemo oružje i opremu isključivo od članica Alijanse. Mi bi u svakom slučaju izgubili svoju političku autonomiju”, rekao je Dodik.

On ističe da nijedan dokument ne navodi da je NATO predvorje ili ulaz koji vodi ka EU, te podsjetio da danas pet zemalja članica EU nisu članice Alijanse.

“Povezanost članstva u NATO sa članstvom u EU samo je bio način pritiska Zapada na zemlje istočne Evrope koje su ušle Alijansu samo da bi što prije ušle u EU. Mi smo razdvojili ta dva pitanja. Pa i sama EU vam kaže da ne morate biti članica NATO da biste bili član EU. To čini situaciju mnogo jedostavnijom”, rekao je Dodik.

EU puna unutrašnjih problema

On je naveo da je i EU puna unutrašnjih problema, te dodao da su posljednje poruke u vezi sa proširenjem i Albanijom i Sjevernom Makedonijom značajno potkopale povjerenje u taj proces.

Komentarišući tvrdnje izrečene u američkom Kongresu da je glavna prepreka napretku u BiH, dok je ranije bio dobrodošao u Ameriku, Dodik je rekao da se vidjelo kakav je to napredak, posebno kada je bilo bombardovanje, te da je netačno reći da napredak zavisi samo od jedne osobe.

“To nije ni logično ni tačno, a to kažu kongresmeni i to je uobičajen način rada SAD. Ja sam na crnoj listi američke administracije. Oni na taj način žele da vas slome. Meni je lično lakše jer ne moram da dolazim u kontakte sa Amerikancima tako često”, rekao je Dodik.

“Tada je počelo nerazumijevanje”

On kaže da je od njega traženo da izmjeni Ustav Republike Srpske i da Srpska postane prazna ljuštura, sa čime se nije saglasio. “Tada je počelo nerazumijevanje”, rekao je Dodik.

Dodik smatra da je BiH neuspješan eksperiment zapadne politike.

“Još u bivšoj Jugoslaviji, BiH je važila za `malu Jugoslaviju`, a ako nije opstala sama Jugoslavija, zašto bi ona opstala”, upitao je Dodik.

On je naveo da Rusija ostala dosljednja poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava, dok je, za razliku od nje, američka administracija i nakon postizanja sporazuma nastavila sa njegovim urušavanjem, u skladu sa ranijim obećanjima Bošnjacima u BiH da će napraviti državu za njih.

Dodik je istakao da Amerikanci to neprekidno čine već 24 godine.

On naglašava da, uprkos tome, nisu uspjeli da ukinu Republiku Srpsku, ali su joj oteli dio nadležnosti, sistematski urušavajući Dejtonski sporazum uvodeći poštovanje duha, a ne slova Dejtona.

Dodik je podsjetio da su u BiH formirana tijela koja nisu priznata Dejtonskim sporazumom kao što je Savjet za implementaciju mira, koji je preuzeo na sebe proces donošenja odluka u ime dijela međunarodne zajednice, a uvedena je i “ambasadokratija” kao način upravljanja zemljom, što nigdje u svijetu ne postoji.

“Danas nakon 24 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, međunarodna zajednica je i dalje ovdje. Oni nisu uništili Dejton do te mjere da ukinu ili ponište subjektivitet Republike Srpske i zato je tu i dalje visoki predstavnik”, rekao je Dodik.

Komentari: