Đokić: Stabilno i pozitivno poslovanje doprinosi razvoju Srpske

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da stabilno i pozitivno poslovanje Rudnika i termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik” značajno doprinosi energetskoj snazi i razvoju Republike Srpske.

Đokić je u ime Vlade Republike Srpske, na obilježavanju krsne slave preduzeća – Svetog Stefana Dečanskog i jubileja 120 godina rudarenja u Ugljeviku, zahvalio menadžmentu na vidljivom doprinosu, marljivosti i posvećenosti svakodnevnim obavezama.

“Termoelektrana već četiri decenije daje izuzetno veliki doprinos ukupnoj energetskog stabilnosti i bezbjednosti Republike Srpske u pogledu snabdijevanja električnom energijom, a sada je najvažnije da ne stojimo na onome što smo ostavili u prošlosti, nego da idemo ukorak sa vremenom”, rekao je Đokić novinarima.

On je istakao da je u RiTE pri kraju veliki projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova, čime ova elektrana više neće biti zagađivač, jer će se za 97 odsto smanjiti emisija štetnih gasova i krupnih čestica.

Đokić je podsjetio da je emisija već smanjena ugradnjom filterskog postrojenja prošle godine.

“Samo kroz ova dva projekta investirali smo u RiTE `Ugljevik` 100 miliona evra i pokazali da je Republike Srpska odgovorna i solidarna sa Energetskom zajednicom i politikom brige za zaštitu životne sredine”, rekao je Đokić i dodao da je to stvorilo velike troškove koje će plaćati ova elekrana i “Elektroprivreda Republike Srpske”.

Đokić ističe da je bilo neophodno ovo uraditi kako bi produžili životni vijek termoelektrane za dugi vremenski period, što je bio najvažniji cilj koji je i ostvaren.

“Time smo pokazali visok nivo odgovornosti prema ovom kraju, Ugljeviku i cijeloj regiji Semberije i Majevice, prema Republici Srpskoj”, ocijenio je Đokić.

On je rekao da Vlada Republike Srpske vodi intenzivne razgovore sa partnerima koji bi bili spremni da izgrade cementaru na području ugljevičke opštine.

“To pokazuje koliko smo odgovorni prema pitanju razvoja, što je od velikog značaja da ljudima ulijemo nadu da ovdje ima budućnosti za život”, zaključio je Đokić.

Stojanović: Uspješna godina

Vršilac dužnosti direktora RiTE “Ugljevik” Čedomir Stojanović rekao je novinarima da preduzeće ima uspješnu godinu i očekuje ispunjenje planova za proizvodnju električne energije od 34 odsto u ukupnom sistemu “Elektroprivrede Republike Srpske”, kao i proizvodnju više od dva miliona tona uglja.

On je za 5. decembar najavio puštanje u probni rad sistema odsumporavanja i naveo da će time RiTE “Ugljevik” biti prva u BiH koja je uradila ovaj ekološki projekat i postati ekološki najprihvatljivija termoelektrana u regionu.

Vjerski obred i lomljenje slavskog kolača obavio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije koji je u besjedi ukazao na značaj jedinstva među Srbima, gdje god žive, kao i jedinstva naroda sa svojom crkvom i maticom Srbijom.

Čestitajući praznik Svetog Stefana Dečanskog, vladika je na obilježavanju krsne slave RiTE “Ugljevik” u upravnoj zgradi preduzeća istakao da političke podjele ne smiju biti iznad potreba naroda.

Jubilej 120 godina rudarenja u Ugljeviku biće obilježen i 16. decembra okruglim stolom “Značaj i perspektove uglja u uslovima energetske tradicije” i dan kasnije promocijom knjige “Ugljevik rudnik i grad” autora Petra Tomića.

Komentari: