Dodik-Čović: Konstitutivni narodi moraju imati legitimne predstavnike /VIDEO/

Delegacija SNSD-a, koju je predvodio predsjednik Milorad Dodik, sastala se danas u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu sa delegacijom HDZ-a, na čelu sa Draganom Čovićem. Tema – aktuelna politička situacija u zemlji,  ali i izmjene izbornog zakona. Sastanku su prisustvovali i predsjednici stranaka koje čine vladajuću koaliciju sa SNSD-om.

Na desetine sastanka bh. lidera i međunarodnih institucija održava se juče i danas, a sve s ciljem pronalaska rješenja za izmjenu izbornog zakona BiH i aktuelne političke situacije. U Istočnom Sarajevu tim povodom sastanak SNSD-HDZ koji je Milorad Dodik ocjenio uspješnim i u značajnom obimu istomišljeničkim.

BiH se nalazi u preozbiljnoj krizi i da treba učiniti sve da se osigura mir, rekao je nakon sastanka Dragan Čović i dodao da sa liderom SNSD-a ima zajednički stav oko većine pitanja.

Čović je istakao i da podržava stavove RS o povlačenju nadležnosti sve dok su ona u skladu sa ustavom BiH.

Čović je dodao da se i dalje nastavljaju razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali da mu je bilo jako bitno da čuje stavove predstavnika iz RS i Milorada Dodika o izmjenama izbornog zakona u Federaciji i kako osigurati izbor dva člana predsjedništva iz tog entiteta na legitiman način.  Dodik je iznio primjedbe na račun međunarodnog faktora u BiH koji održava odvojene sastanke sa opozicijom i vlasti.

Dodik je naglasio da će, ukoliko se na nivou BiH ne riješi problem vezan za kompletan sektor izbora, uključujući i CIK koji je, kako je rekao, izabran netransparentno i nelegitimno, ući u proces u kojem BiH ne može računati na smirivanje političkih razlika izraženih u vidu konflikta o svakom pitanju.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.