Dodik: Blokiraćemo projekte u FBiH, dok ne bude omogućena realizacija u Srpskoj /VIDEO/

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će srpski predstavnici na nivou BiH blokirati projekte u Federaciji BiH /FBiH/ dok ne bude omogućena realizacija projekata za Republiku Srpsku.

“Osim razvojnih projekata za FBiH, na sjednici Predsjedništva ništa ne može da prođe. Ne mogu više da podržavam razvojne projekte u FBiH i nije mi drago, ali tako moram da radim zbog patološkog odnosa druga dva člana Predsjedništva BiH /Šefika Džaferovića i Željka Komšića/ prema razvojnim projektima u Srpskoj”, rekao je novinarima Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On je naveo da je i pitanje izgradnje aerodroma u Trebinju na sjednici Predsjedništva BiH odbijeno, da je šteta za Srpsku nekoliko milijardi KM, ali da će biti pronađeni novi izvori finansiranja.

“Druga dva člana Predsjedništva BiH pokazali su da je njihova politika antisrpska, a na ovaj način načinjena je ozbiljna šteta Srpskoj. To je maligno ponašanje Sarajeva”, dodao je Dodik i ocijenio da Džaferović i Komšić rade i protiv interesa BiH, ali i muslimana.

On kaže da je radi svega na sjednici glasao protiv izbora delegacije za učešće na Generalnoj skupštini UN u septembru.

“Smatram da Džaferović nije dostojan da predstavlja BiH i ne može se imati povjerenje u takvog čovjeka, jer ne predstavlja stavove BiH, on to čini u ime svoje političke stranke /SDA/ i u lično, čime krši odredbe Ustava i Poslovnik o radu Predsjedništva. Zbog toga sam podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, predsjedavajući Predsjedništva mora iznositi usaglašene stavove.

“Takav stav nije postojao o učešću na krimskom samitu. Džaferović je iznio lične stavao i prekršio proceduru što je najbolji način kako se ruše institucije BiH”, kategoričan je Dodik.

On je naglasio da je predložio zaključak da se podnese krivična prijava protiv Kristijana Šmita i da bude udaljen iz BiH.

“Treba da zatražimo da ode iz BiH. Ovdje se radi o poštovanju međunarodnog prava, a Šmit se ponaša antipravno, a primjer jeste njegovo nametanje neke odredbe Izborng zakona BiH. Predsjedništvo BiH treba da brine o tome. Aneksom 10 je predviđeno da visokog predstavnika biraju strane potpisnici Dejtonskog sporazuma, a potvrđuje ga Savjet bezbjednosti UN, što nije urađeno”, rekao je Dodik.

On je naveo da je na sjednici tražio da se BiH pridruži inicijativi “Otvoreni Balkan”.

“`Otvoreni Balkan` predviđa pojednostavljenu proceduru dobijanja radnih dozvola i bio sam zagovornik ove inicijative, a nisam naišao na podršku druga dva člana Predsjedništva. Ovo bi smanjilo probleme radne snage sa kojima se suočavamo”, naveo je Dodik.

Ostale tačke, rekao je on, odnose se na odobrenje Predsjedništva BiH za izgradnju gasovoda ispod Drine kod Rače do Novog Grada, te da se odobri memorandum o izgradnji aerodroma u Trebinju, što su odbili Džaferović i Komšić.

“To je njihova patologija i sve ovo dovoljno govori o odnosu prema nama. Džaferović i Komšić su bez ikakvog objašnjenja glasali protiv i to pokazuje da im je politika selektivna. BiH je štetna za nas, iako Republika Srpska do sada nije zaustavila nijedan razvojni projekat u FBiH i Brčko distriktu”, rekao je Dodik.

On smatra da EU i Njemačka blokiraju projekte u Republici Srpskoj i da to pokazuje njihov odnos prema.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *