Miodrag Kapor: Nafte će biti, ono što brine je da li ćemo moći i da je prerađujemo /VIDEO/

Srbija će od 1. novembra biti pod sankcijama EU za rusku naftu, a to bi se vrlo lako moglo odraziti i na naše džepove, u smislu da dobijemo znatno više cijene na  benzinskim pumpama u BiH.

Bosna i Hercegovina je zavisna od uvoza goriva iz Srbije i Hrvatske koje je gotovo u potpunosti proizvedeno preradom ruske nafte. Dio šestog paketa sankcija koje je odobrila Evropska unija protiv Rusije jeste djelimični embargo na rusku naftu što znači da više neće biti moguće kupiti sirovu naftu iz te države od 1. novembra, te će  prerađivači iz regiona naftu morati da nabavljaju od drugih snabdjevača na tržištu sto bi moglo da poveća cijenu goriva.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor, izjavio je danas da Srbiji od 1. novembra ne prijeti opasnost zbog zabrane uvoza ruske nafte, nego od eventualne zabrane da se ona prerađuje u ruskoj rafineriji u Pančevu.

Kapor je zaključio da će Srbija morati da uvozi električnu energiju, bez obzira na cijenu koja će morati da se plati za to, zbog pogrešnih odluka iz prošlosti i zbog toga što nema dovoljno sopstvenih energenata.

Transport nafte će biti drugačiji i komplikovaniji te se može očekivati da će zbog toga i biti poskupljenja te da će to stići i do džepova građana. Mi se dizelom i benzinom snabdijevamo uglavnom iz četiri pravca: Hrvatske, Srbije, Italije i Grčke.   

Nafta i naftna ulja ubjedljivo su najveći uvozni proizvod kojih je za pola godine BiH uvezla u vrijednosti 1,37 milijardi KM. Najveći dio uvoza ovih proizvoda nabavljen je iz Hrvatske, u vrijednosti 846,4 miliona KM, a značajan dio uvezen je iz Srbije u iznosu od 322 miliona KM.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *