Dodik: Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nema visokog predstavnika /VIDEO/

Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je juče izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu, saopštila je Bijela kuća. Uredba Bijele kuće je nedemokratska, kaže Milorad Dodik, koji je svoj stav u telefonskom razgovoru prenio američkom ambasadoru u BiH. Dodik je danas poručio u Istočnom Sarajevu da bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nema visokog predstavnika, te da je nakon neovlaštenog nastupa  Svena Alkalaja na sjednici SB UN dao instrukcije srpskim kadrovima u svim ambasadama BiH da ne postupaju po instrukcijama ikoga iz BiH, a posebno Bisere Turković.

U telefonskom razgovoru koji je upriličen na inicijativu američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona, a koji je po nalogu američke administracije upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o Uredbi Bijele kuće koja se odnosi na zapadni Balkan, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da Uredba nije ni demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

Dodik je još jednom prenio američkom ambasadoru da se Republika Srpska ne bavi secesijom, već je njeno opredjeljenje da se bori za očuvanje svoje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Dodik je danas u Istočnom Sarajevu rekao da je BiH teško održiva zemlja iz niza razloga.

Podsjetio je da su i nedavnim neovlaštenim nastupom ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN porušene procedure i ukinut raniji konsenzus o tome da nema nastupa ako nema dogovora.

Dodik je rekao i da bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nema relevantnog imenovanja visokog predstavnika u BiH.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je u Istočnom Sarajevu da od 2005. godine Kina više nije članica Upravnog odbora PIK-a i o visokom predstavniku nije u poziciji da daje svoj stav.

Na pitanje da li smatra da četvrt vijeka nakon Dejtonskog sporazuma BiH treba sama da odlučuje o svojoj sudbini i da se oslobodi “tutorstva”, Ping je rekao da Kina podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *