Diploma Osmice ponovo validna

Okružni sud u Banjaluci uvažio je žalbu na poništavanje diplome Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, i nadležnim organima u RS naložio da novo rješenje donesu u roku od mjesec dana.

Time je odlučeno da je Mehmedagićeva diploma ponovo validna, barem do novog rješenja koje inspekcijski organi RS moraju donijeti, a u skladu s navodima iz presude, ako ne bude bilo daljih žalbi ili pokretanja novih postupaka.

Podsjećanja radi, Prosvjetna inspekcija RS je u novembru prošle godine donijela rješenje da se Osmičina diploma poništi, što je nedugo zatim uprava Univerziteta za poslovne studije Banjaluka i učinila. Prije poništenja rješenja Univerzitet je tražio da se poništenje odgodi do završetka upravnog spora pred sudom protiv drugostepenog rješenja Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, a istovremeno se s identičnim zahtjevom obratio i Okružnom sudu u Banjaluci.

Okružni sud je u svojoj najnovijoj presudi konstatovao da je inspekcija nadzor vršila u vrijeme godišnjih odmora kada fakultet koristi kolektivni godišnji odmor, zbog čega je inspektor bio onemogućen da primijeni načelo istine. Prema Zakonu o inspekcijama u RS, propisano je da se inspekcijski pregled vrši uz prisustvo subjekta nadzora, a sud konstatuje da u konkretnom slučaju do toga nije došlo.

“Sve neovjerene, nepopunjene, bez datuma i bez naznake koji put se polaže ispit, nejasnoće i nepravilnosti te nedostaci u datumima ili slično jesu otklonjive stvari, koje nikako ne mogu dovesti do drastičnih mjera kakve su izrečene tužiteljima, a da im nije data mogućnost da dokažu suprotno, odnosno da pokušaju razjasniti ono što je inspektoratu bilo nejasno”, navedeno je u obrazloženju presude, kako prenose neki mediji.

“Nezavisne” su juče stupile u kontakt sa Slavicom Divjak, portparolkom Okružnog suda u Banjaluci, ali nam do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nije stigao nikakav odgovor, tako da smo se za autentičnost navoda u presudi morali osloniti na objave nekih medija.

U Inspektoratu RS su nam rekli da se obratimo Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj RS, jer pojašnjavaju da je rješenje koje je poništeno njihovo, a da su oni postupali u skladu s nalogom Ministarstva. U Ministarstvu, pak, podsjećaju na to da su oni prošlog mjeseca podnijeli zahtjev za preispitivanje odluke suda po kojoj je uvažena tužba Univerziteta za poslovne studije i poništeno rješenje Ministarstva, a kojim je, kako pojašnjavaju, u drugostepenom postupku odbijena žalba Univerziteta kao neosnovana.


“U zahtjevu je navedeno da je Okružni sud u Banjaluci prekoračio granice svoje nadležnosti time što se upustio u procjenu težine nezakonitosti i propusta učinjenih od strane visokoškolske ustanove u postupku sticanja sporne diplome, te je time uzurpirao nadležnost Prosvjetne inspekcije koja jedina ima pravo da utvrdi da li je diploma stečena u skladu sa zakonom ili nije, a što je u ovom slučaju i učinila te utvrdila da je diploma stečena protivno odredbama zakona. Stav je Ministarstva da sud nije imao ovlašćenje da procjenjuje težinu učinjenih nezakonitosti, propusta i nepravilnosti u radu visokoškolske ustanove i da cijeni da li su uočene nezakonitosti mogle dovesti do poništavanja javne isprave”, kažu oni.

Drugim riječima, u Ministarstvu tvrde da je sud uzurpirao nadležnosti inspekcijskih organa. Osim toga, oni smatraju da je sud dao prioritet Zakonu o opštem upravnom postupku, umjesto Zakonu o inspekcijama koji, kako oni kažu, predstavlja lex specialis i po kojem je postupala Prosvjetna inspekcija.

“Ministarstvo je osporilo i navode iz presude da je dostavljanje rješenja o poništenju diplome izvršeno nezakonito jer je isto dostavljeno na radnom mjestu Osmana Mehmedagića, što je u skladu sa članom 69. Zakona o opštem upravnom postupku, dok je sud isto ocijenio kao pogrešno i zlonamjerno”, naglasili su oni.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *