Usvajanje budžeta grada za 2021. godinu čeka konstituisanje novog saziva /VIDEO/

Odbornici već sada starog saziva Skupštine Grada Bijeljina zasijedali su sedam puta ove godine. Od juna mjeseca, kada je podsjetimo, u Bijeljini došlo do prekompozicije vlasti i formiranja nove skupštinske većine, pa do lokalnih izbora, održano je pet skupštinskih sjednica. Radilo se u otežanim uslovima usljed pandemije virusa korona, ali problema prilikom sazivanja i održavanja sjednica nije bilo, pa tako ni sa izglasavanjem važnih odluka.

Nakon lokalnih izbora u BiH, još se čeka na zvaničnu dodjelu sertifikata izabranim odbornicima i načelnicima, odnosno gradonačelnicima, kako bi se ušlo u primopredaju dužnosti i konstituisanje skupštine, što na prvom mjestu podrazumijeva izbor predsjednika skupštine. Sve do tada, lokalne zajednice se nalaze u pravnom vakumu.

Đurđević je zadovoljan radom bijeljinskog Parlamenta, sve odluke koje su prošle na skupštini jednako su važne za život građana te infrastrukturni razvoj grada. Među značajnijim, po kojima će ostati upamćen ovogodišnji rad skupštine u dosadašnjem sazivu je usvajanje odluke o smanjenju cijene vode i kanalizacije, te odluka kojima je direktno u vrijeme pandemije pružena pomoć zdravstvenim ustanovama te lokalnoj privredi.

Usvajanje najznačajnijeg dokumenta grada za iduću godinu sačekaće konstituisanje novog saziva Skupštine Grada Bijeljina. Podsjetimo, na skupštinskoj sjednici u oktobru usvojen je nacrt gradskog budžeta.

Grad Bijeljina je u 2020. godini pokrenuo snažan investicioni ciklus, ističe Đurđević i napominje da su za neke od kapitalnih projekata sredstva obezbijeđena. Bijeljina će dodaje on i u budućnosti ići putem razvoja.


A za vrijeme starog saziva, donijete su i novine u radu skupštine, bar kada je o štampanju skupštinskog materijala riječ, čime su ostvarene i značajne uštede u finansijskom smislu ali i u očuvanja životne sredine.

SNSD-u je na proteklim lokalnim izborima i u Bijeljini pripao najveći broj mandata, među sedam odbornika SNSD-a kojima su građani ukazali povjerenje je i Aleksandar Đurđević. Stranka je ističe on i na nivou Republike ostvarila rast procentualno od 4 do 5 odsto, što je veoma značajno jer je izlaznost na izbore bila manja.

Lokalna javnost s posebnom pažnjom prati ko će od dva bloka u Bijeljini formirati skupštinsku većinu. Stranke okupljene oko SNSD-a dobile su na izborima apsolutnu većinu glasova građana Semberije i već ranije potpisale sporazum o zajedničkom djelovanju u Skupštini Grada.


S druge strane ovih dana se moglo čuti da je opozicija koja je okupljena oko novoizabranog gradonačelnika Bijeljine blizu formiranja većine.

Većina koju će imati stranke okupljene oko SNSD je neupitna, smatra Đurđević.

Na pitanje, da li se i u novom sazivu vidi na čelu Gradskog parlamenta, Đurđević kaže.

Jasno je da izbor predsjednika skupštine predstavlja znak da je formirana skupštinska većina.

A kako će nakon konstituisanja izgledati Gradski parlament i ko će biti na strani većine u Bijeljini, biće poznato na konstitutivnoj skupštini, koja bi trebalo da bude održana do kraja decembra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *