Lavrov: Incident u Sarajevu izazvan zbog interesa spoljnih snaga

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je večeras da incident u Sarajevu ne smatra suštinskim za stav Rusije i razvoj odnosa sa narodima u BiH, te naglasio da političari koji su donijeli tu odluku nisu samostalni i da vjerovatno izražavaju interese spoljnih snaga.

“Političari koji su doneli tu odluku nisu samostalni i očigledno rade po nečijem nalogu i vjerovatno izražavaju interese ne većine svojih birača, nego interese spoljnih snaga koje nisu zainteresovane ne samo za razvoj rusko- bosanskih, rusko-srpskih odnosa, već uopšte nisu zainteresovane za to da zemlje zapadnog Balkana realizuju svoje pravo na izgradnju uzajamno korisne saradnje sa svim spoljnim partnerima”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je naveo da je prije nekoliko godina, kada je ruska delegacija bila u posjeti Balkanu, uključujući i BiH, tadašnji visoki predstavnik EU Federika Mogerini rekla da je to zona interesa EU i da svi ostali uključujući Rusiju tamo nema šta da rade.

“To je filozofija koja je duboko ukorenjena u više evropskih zemalja još od kolonijalnih vremena. Ne možemo da uradimo ništa po tom pitanju, ali suprotstavljati se tom neprihvatljivom pristupu i mentalitetu je neophodno”, rekao je Lavrov.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da se danas u Sarajevu sastanu sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *