Delta soj registrovan kod dva državljanina BiH /VIDEO/

Dva slučaja zaraze koronavirusom delta sojem otkrivena su kod građana BiH, potvrdio je Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Mogu samo otkriti da su slučajevi otkriveni u zapadnoj Hercegovini, naveo je on. Podsjetimo prvi slučajevi delta soja u BiH potvrđeni su prije nekoliko dana, a radilo se o dva strana državljanina koji su boravili u Međugorju.

Ukoliko dođe do novog, četvrtog talasa virusa korona u Bosni i Hercegovini, on bi mogao stići već sredinom avgusta, rekla je danas epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović. Kod ovog indijskog, odnosno Delta soja, jedna osoba zaražava pet drugih.

Pad broja novozaraženih, koji je trajao dva mjeseca, evidentno je zaustavljen u zemljama regiona a nizak stepen vakcinacije prijeti da dovede do  novog  talasa zaraze koji se brže širi.

On je objasnio da do povećanja broja novozaraženih dolazi uglavnom u zemljama koje su se otvorile za masovni turizam, poput Portugalije ili gdje se vakcinacija odvija sporo, poput Rusije. Prema svim podacima kojima raspolažu stručnjaci vakcine efikasno štite od svih sojeva uključujući i delta soj. Najviše se javlja kod mladih, jer je kod njih najmanji obuhvat vakcinacije.

U Beogradu vakcinisano 53 odsto punoljetnih građana. U Srbiju  stiže značajna količina supstance za proizvodnju vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak. Radi se o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju preko 250.000 doza komponente 1. Poslije desetak dana, prema najavama ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2.

U Sloveniji su od danas dodatno ukinute epidemiološke  mjere  – otvaraju  se kockarnice a  ukinuto je ograničenje o maksimalnom dozvoljenom broju kupaca u radnjama,međutim  ostaju na snazi pravila za boravak u javnim objektima uz potvrde o vakcinaciji, negativnom testu ili preležanom kovidu 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *