Ćorić: Ukidanje rominga – doprinos razvoju zemalja Zapadnog balkana /VIDEO/

`Roming kao kod kuće` znači da korisnici mobilne telefonije od danas neće plaćati dodatne naknade za pozive, sms poruke i korišćenje mobilnog interneta tokom boravka u nekoj od zemalja zapadnog Balkana, tako da će građani usluge svojih telekom operatera po istim cijenama moći da koriste u bilo kojoj od pet zemalja Zapadnog Balkana.

Ovo će doprinjeti lakšoj komunikaciji i razvoju ekonomije zemalja regiona, kaže ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić.

Potrošnja minuta, poruka i gigabajta od danas se u cijeloj zoni Zapadnog Balkana obračunava isto kao u nacionalnom saobraćaju. Prvo potrošite ono što imate u paketu, a poslije toga vam se naplaćuje po cijenama koje važe u nacionalnom saobraćaju,”, objasnio je za RTS generalni direktor A1 za Srbiju i Sloveniju Dejan Turk.

Nešto drugačija situacija je sa internetom, gde će se određena količina trošiti bez nadoknade, preko toga će operater imati pravo da naplati neke usluge prenosa podataka, ali opet po cijenama važećim u nacionalnom saobraćaju. Ukidanje rominga se, kada je reč o prenosu podataka, odnosi na umjerenu potrošnju (fair usage). Takav dogovor imaju i operateri u Evropskoj uniji.

Preporuka je da se korisnici, prije nego što pođu na put, bolje upoznaju sa svojim paketom, odnosno sadržajem paketa i tarifom, da bi se izbegla iznenađenja. Ukidanje rominga je dio sporazuma koji je zaključen u Beogradu u aprilu 2019. godine, prvog dana Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *