Brod za uklanjanje plutajućeg otpada u akciji na Drini /VIDEO/

Specijalizovani brod za uklanjanje plutajućeg otpada biće naredne tri godine na rijeci Drini u Republici Srpskoj, kao dio ekološkog projekta “Rotari kluba” iz Bijeljine koji je vrijedan 220.000 dolara.

Neadekvatno odlaganje otpada, divlje deponije i odsustvo ekološke svijesti svakodnevno donose sve više smeća pa tako i problema. Obišle su svijet slike nagomilanog otpada na rijeci Drini kod Višegrada. I nije to samo problem BiH već i susjednih država Crne Gore i Srbije. Ne samo što nagomilani otpad narušava ljepotu rijeke Drine i krajolika kroz koje užurbano teče, jasno je da je štetni uticaj na životnu sredinu uvijek praćen zagađenjem vode, što predstavlja prijetnju za zdravlje ljudi, opstanak biljnog i životinjskog svijeta i riječnih ekosistema.

Rotarijanci iz Bijeljine, Loznice i i Visbadena u Njemačkoj kroz projektne aktivnosti odlučili su da preduzmu važan korak s ciljem smanjenja zagađenja rijeke Drine, posebno plastičnim otpadom. Realizacija ovog trogodišnjeg projekta koji je vrijedan 220.000 dolara ozvaničena je danas na Gradskom trgu u Bijeljini, gdje je promovisan specijalizovani brod za uklanjenje plutajućeg otpada.

S tim ciljem biće organizovane i edukativne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta na području grada Bijeljina, za šta su kako je rečeno sredstva obezbijeđena.

Na važnost ovog projekta za regiju i širu društvenu zajednicu ukazuju u Rotary klubu Loznica, napominjući da je zagađenje vodotokova plastikom jedno od najopasnijih za životnu sredinu. Podsjećaju da su zajedničkim aktivnostima prije tri godine kod Hidroelektrane Zvornik na rijeci Drini sa istim ovakvim brodom sakupili 45 tona smeća za četiri dana.

Ovakvi projekti realizuju se širom svijeta, a misija onih koji rade na njihovoj inplementaciji je da očiste rijeke od plastike i čvrstog otpada.

Podrška ovakvim projektima stiže i od Javne ustanove “Vode Srpske”. Ukazuju da je negativan uticaj plutajućeg otpada višestruk.

Kvalitet vode rijeke Drine je kaže Vićanovićeva uglavnom dobar uprkos nemaru pojedinaca koji nesavjesno odlažu otpad u riječne vodotokove.

Realizaciju ovog projekta podržala je i Gradska uprava Bijeljina. Iz gradskog resornog odjeljenja napominju da je zaštita životne sredine jedan od najkompleksnijih izazova današnjice.

Važno je intenzivno raditi na podizanju svijesti o očuvanju životne sredine, kako bi se ukazalo na značaj očuvanja i poštovanja svih standarda koje je najbolje postavila priroda, a da u skladu s njom treba živjeti uporno opominju sve izraženije klimatske promjene koje ostavljaju nesagledive posljedice.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *