Kako se zaštititi od velikih vrućina? /VIDEO/

Vreli talas ove sedmice, doveo je do porasta dnevnih temperatura. I noći su teške i sparne kažu Bijeljinci. Ipak prioritet je isitiču poštovati savjete ljekara, čega se oni stariji strogo pridržavaju, pa u Službi hitne medicinske pomoći ne bilježe ovih dana povećan broj intervencija zbog kolapsa izazvanih vrućinom i visokim temperaturama.

Na snazi je u Srpskoj crveni meteoalarm, kumovale su tome ovih dana veoma visoke dnevne temperature, koje dostižu 40 podiok na skali. Napolju su samo oni koji moraju. Jasno je da ovakve vremenske prilike teško podnose hronični bolesnici i stariji sugrađani, ali Bijeljinci se po svemu sudeći strogo pridržavaju savjeta ljekara, pa tako u Službi hitne pomoći ne bilježe veći broj intervencija. Prema izvještaju za posljednja 24 časa pregledano je 77 pacijenata i obavljeno pet kućnih posjeta.

Boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana i rad na visokim temperaturama može biti opasan po zdravlje, opominju ljekari, a opasnosti su posebno izloženi građevinski radnici. S toga svakodnevno stižu savjeti ljekara građanima kako lakše podnijeti toplotni talas koji nije zaobišao ni naše krajeve.

I dok su ulice u većim gradovima koji se prže okovani betonom na julskim vrelinama uglavnom prazne, na kupalištima, rijekama i bazenima traži se mjesto više. Ljekari savjetuju građanima da budu oprezni i prilikom ulaska u vodu.

Prema bioprognoznim modelima maksimalne dnevne temperature vazduha te veoma tople i sparne noći ne pogoduju hronično oboljelim i osjetljivim osobama, a poseban oprez se savjetuju srčanim bolesnicima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *