Akcija “Meta 2”: Pod nadzorom 16 policajaca i još tri lica, jedno u bjekstvu /VIDEO/

Pod nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Zeničko-dobojskog kantona stavljeno je 16 policijskih službenika Policijske stanice Kakanj i još tri lica, dok je za jednim licem raspisana potraga, rekao je Srni portparol Uprave policije ovog MUP-a Elvedin Fišek povodom akcije “Meta dva”, koja se od jutros sprovodi u ovom kantonu.

Fišek je istakao da je riječ o akciji borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je rezultat višemjesečnih operativnih aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

“Akcijom je obuhvaćeno 20 osoba, od kojih jedna koja nije policijski službenik trenutno nije dostupna, a preostalih 19 osoba, od kojih su 16 policijski službenici, pod nadzorom su naših službenika. Trenutno se vrše pretresi na 20 lokacija čiji je cilj pronalazak i oduzimanje predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku protiv 20 lica koja su meta ove akcije”, rekao je Fišek.

On je dodao da se vrše pretresi stambenih objekata, automobila i prostora koji su koristili u Policijskoj stanici Kakanj.

Sve osobe koje su meta ove akcije sumnjiče se za izvršenje krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelima zluopotreba službenog položaja ili ovlaštenja, krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi, odavanje službene tajne, neovlaštena proizvodnja i promet droge i teška krađa.

Akcija i pretresi se realiziraju po naredbama opštinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi djeluju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i koordinaciji sa policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu.

Po okončanju pretresa, uhapšeni će biti sprovedeni na dalju kriminalističku obradu u Upravu policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, te nakon toga, uz izvještaje, dalje na postupanje Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Fišek je napomenuo da s obzirom na to da se sumnjiče i aktivni policijski službenici, da ova akcija predstavlja snažan i energičan odgovor na suzbijanje koruptivnih radnji među policijskim službenicima, te procesuiranje i dokumentovanje svih nedozvoljenih radnji za koje se sumnjiče policijski službenici.

“Po okončanju aktivnosti, moći ćemo da potvrdimo više informacija o rezultatima akcije, kao i postupanju sa licima koja su meta akcije”, rekao je Fišek.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *