BiH potpisala sporazum o uspostavljanju nacionalne ‘kontakt tačke’ za saradnju sa EVROPOL-om /VIDEO/

Pravilnik o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt tačke za BiH za saradnju sa Evropolom danas su u Sarajevu potpisali predstavnici svih policijskih agencija koje su uključene u rad kontakt tačke, čime je otklonjena posljednja formalna prepreka za potpunu operativnost u odnosima policijske saradnje BiH i ove međunarodne organizacije.

Pravilnikom su utvrđeni način rada rada, obaveze i odgovornosti zajedničke kontakt tačke, prava i obaveze nadležnih organa za sprovođenje zakona u BiH, te druge procedure od značaja za uspostavljanje sistema saradnje i razmjene informacija između nadležnih organa u BiH i Evropolu.  Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić istakao je u obraćanju da je ovim napravljen veliki korak za BiH, jer će značajno olakšati pridruživanje BiH EU.

Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan izjavio je bi današnje potpisivanje trebalo da ubrza i uveća razmjenu informacija o najtežim oblicima organizovanog kriminala.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler je izrazio zadovoljstvo što je BiH napravila korak bliže punoj saradnji sa Evropolom. Dodao je da se od BiH kao zemlje kandidata za članstvo u EU očekuje da pokaže kredibilne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Prisutnima se obratila i šef Odjeljenja za strategije i spoljne odnose Evropola Patricija Silveira koja je izrazila spremnost Evropola da pomogne agencijama za sprovođenje zakona u BiH, ukazavši na važnost zajedničkog suprotstavljanja svim kriminalnim prijetnjama.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *