Ukoliko se ostvare procjene IOM-a, BiH može biti samo koridor /VIDEO/

Nakon što je Turska otvorila svoje granice prema EU-u, Erdogan je izjavio da su se stotine hiljada ljudi uputile prema Evropi i da će ta brojka prerasti u milione. Ako dođe do tog talasa, moraće sve bezbjednosne agencije da se angažuju, te da BiH u tom slučaju može biti samo koridor za prolaz migranata.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je danas Srni da, u slučaju da Turska otvori granice i ilegalni migranti masovno krenu prema ovim prostorima, BiH može da im bude samo koridor.

“Ukoliko ih dnevno bude ulazilo 10.000, kako to procjenjuju iz Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, BiH može biti samo koridor za njihov odlazak dalje”, rekao je Ujić.

Situaciju sa migrantima koja je vrlo ozbiljna, može da spriječi samo Turska, smatra stručnjak za bezbjednost Zoran Dragišić.

Dragišić očekuje da će se Mađarska i Hrvatska postaviti tvrdo prema migrantima kao 2015. godine i uostalom sve vrijeme migrantske krize, što može stvoriti ozbiljne probleme u BiH.

Podrška graničnoj službi BiH stiže i iz Mupa Srpske. Načelnik Uprave policije MUP-a Srpske Dalibor Ivanić poručuje da treba zaštiti istočnu granicu. Ministarstvo unutrašnjih poslova pruža podršku Graničnoj policiji BiH u oblasti ilegalnih migracija sa 104 policajca. Taj broj biće povećan na istočnoj granici BiH ukoliko se procijeni da se situacija usložnjava, rekao je Ivanić.

On je ocijenio da bi bilo dobro i da Granična policija BiH pregrupiše svoje snage i da fokus stavi na zaštitu istočnih granica, kako bi se spriječio povećan broj ilegalnih migracija preko te teritorije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *