BiH: 109 novozaraženih, jedna osoba preminula /VIDEO/

U RS, u posljednja 24 časa izvršeno je testiranje 327 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 40 osoba.

“Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Rogatice, sedam iz Ljubinja, šest iz Banjaluke, tri iz Gradiške, po dvije iz Bijeljine, Kotor Varoša, Teslića, Vlasenice i Prijedora i po jedna iz Dervente, Doboja, Foče, Gacka, Trebinja i Zvornika.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcu, srednje životne dobi iz Vlasenice, sa udruženiim oboljenjima.

U Bijeljini je trenutno 11 pozitivnih na Kovid-19 i očekuje se rezultat 10 analiza uzoraka koji su uzeti jutros, rekla je Srni infektolog u Bolnici “Sveti Vračevi” Aleksandra Radojčić. “Osobe pozitivne na virus korona sa područja Bijeljine mlađe su i srednje dobi, osim jedne žene starije dobi.

U Drvaru je registrovan prvi slučaj zaraze virusom korona, potvrdila je direktor drvarskog Doma zdravlja Jasna Tica.

“Riječ je o mladiću koji je imao simptome virusa korona, a testiranjem je utvrđeno da je pozitivan”, navela je Tica..Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija testiran je drugi put na Kovid-19 u Banjaluci i test je pokazao da nije pozitivan na virus korona. Predsjedavajući Savjeta ministara, nakon ponovljenog negativnog testa na virus korona, nastavlja da obavlja svoje aktivnosti redovno, u skladu sa preporukama i propisima epidemiologa. U protekla 24 časa u Federaciji BiH /FBiH/ na virus korona testirano je 775 uzoraka, od kojih je 69 pozitivno na kovid-19.

Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10. U Tuzlanskom kantonu trenutno je zaraženo 0,08 odsto stanovništva od ukupne populacije. Na korona virus su pozitivna 23 štićenika jednog doma za stara lica, od kojih su četiri uposlenika pozitivna na COVID 19. Nadležni tvrde da stanje na području Tuzlanskog kantona još nije alarmantno.

Republika Hrvatska će ukinuti mjeru 14-dnevne samoizolacije za sve državljane Bosne i Hercegovine, potvrdio je danas hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Hrvatska vlast je uvela obaveznu mjeru dvosedmične samoizolacije za naše državljane prošle srijede, ali je nakon pritiska iz BiH, kao i domaćih turističkih radnika i hotelijera očito podlegla pritisku. Treba istaći da se u subotu u Hrvatskoj održavaju i izbori, pa je sigurno i to jedan od razloga.

Kakav je uticaj pandemije na turističku sezonu u Hrvatskoj najbolje ilustruje stanje na ostrvu Hvaru, jednoj od turističkih perjanica na Jadranu, gdje brojem i slovom trenutno odmara samo  66 stranih turista.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *