Amerika uvela sankcije Cvijanovićevoj, Stevandiću, Viškoviću i Bukejloviću

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca /OFAC/ Ministarstva finansija SAD uvela je danas sankcije za četiri zvaničnika iz Republike Srpske zbog, kako su naveli, neustavnih i antidejstonskih akcija.

Sankcije su uvedene srpskom članu Predsjedištva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću.

Iz Ambasade SAD su navelu da su oni “direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u Republici Srpskoj, čime se opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Kako je obrazloženo, postupak donošenja zakona i internet stranica Narodne skupštine Republike Srpske jasno ukazuju na to da pojedinci obuhvaćeni današnjom objavom sankcija snose odgovornost za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine 27. juna da kako bi se “glasalo o ovom provokativnom propisu”.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sazvana je 27. juna 2023. godine na zahtjev Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i Željke Cvijanović, a Miloš Bukejlović je u ime Vlade Republike Srpske zakon predstavio Narodnoj skuptšini.

“Posljedično, ova četiri lica snose odgovornost za podsticanje usvajanja ovog propisa koji predstavlja prijetnju provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u saopštenju.

Ove današnje aktivnosti OFAC usmjerene su isključivo na ova četiri pojedinca, a ne na institucije niti pozicije u vlasti koje predstavljaju i obavljaju.

Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu sankcionisanih lica, koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC. Pored toga, sva imovina u vlasništvu, direktnom ili indirektnom, pojedinačnom ili zajedničkom, u udjelu 50 odsto ili više jednog ili više lica koja su na listi, takođe mora biti blokirana.

“Zabranjene su sve transakcije državljana SAD u Sjedinjenim Državama /ili u tranzitu kroz SAD/ koje uključuju imovinu ili pravo na imovinu lica uvrštenih na listu ili blokiranih lica, izuzev ukoliko nisu odobrene opštom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC, ili izuzete”, navodi se u saopštenju.

Objava o sankcionisanju, kako navode, nastavak je prethodno uvedenih sankcija i zabrane izdavanja viza za ulazak u SAD s ciljem podsticanja na pozivanje na odgovornost lica koja podrivaju demokratske procese ili institucije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *