Akcija “Klaster” jedan od najznačajnijih predmeta

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić rekao je da je akcija “Klaster” koju su prije dva dana sproveli Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ i Tužilaštvo BiH jedan od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH.

Kajganić je pohvalio sve pripadnike Sipe za izvanredno izvedenu akciju i radnje koje su trajale od 2021. godine, te istakao da tokom te dvije godine nije došlo do neovlaštenog davanja informacija u javnosti.

On je na konferenciji za novinare rekao da se u okviru istražnih radnji došlo do dokaza da u BiH postoji organizirana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma, što smatra temeljem za svaku korupciju.

“Možemo samo misliti kako se ponašaju lica sa kupljenom diplomom kada uđu u organe vlasti. Kupljena je diploma inženjera građevinarstva”, rekao je Kajganić i ukazao na situaciju koja se može desiti u budućnosti, poput dešavanja u Turskoj i Siriji u razornom zemljotresu.

On je dodao da su se nakon akcije u javnosti pojavili dokumenti koji mogu naškoditi predmetu, što će Tužilaštvo ispitati.

Kajganić je naveo da su zadokumentovali nekoliko desetina predmeta koji se odnose na sumnjivo izdavanje diploma.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega i danas smo podnijeli prijedlog Sudu za određivanje pritvora za pet osoba, a za šest lica su zatražene mjere zabrane”, naglasio je Kajganić.

On je dodao da su uhapšeni osumnjičeni i za pranje novca, te organizovani kriminal, za šta je predviđena kazna 10 i više godina.

“Među osobama lišenih slobode nalaze se rektori, dekani, profesori i spoljni saradnici visokoškolskih ustanova, a kroz dosadašnje prikupljanje dokaza utvrdili smo da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana”, rekao glavni tužilac.

Prema njegovim riječima, dosadašnja istraga u ovom predmetu je pokazala da su se rektor, dekani i ostali uvezali sa osobama iz zemalja regiona.

“To nam otežava rad, ali ćemo kroz međunarodnu pomoć i saradnju sa zemljama regiona nastojati da prikupimo dokaze i podignemo kvalitetne optužnice koje će nadam se rezultirati i osuđujućim presudama”, rekao je Kajganić.

On je naveo da su ovim predmetom obuhvaćeni pojedini privatni univerziteti, ali da istraga nije ograničena samo na njih.

“Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici dokazuje da nesporno neko u lancu kontrole rada ne radi dobro svoj posao. Ovo sve pokazuje da treba da se uozbiljimo i da insekcijski organi budu rigorozniji”, rekao je Kajganić.

Kajganić je rekao da je sačinjen izvještaj o radu koji će biti predstavljen na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

“U fokusu javnosti je borba protiv visoke korupcije i mora se reći da u policijskim agencijama imamo lica koja su spremna da vrše krivična djela. Sprovođenjem aktivnosti lišili smo slobode 14 policijskih službenika, a lišeni slobode su i jedan sudija, advokat, ali i radnik u Tužilaštvu BiH”, naveo je Tegeltija.

On je naglasio da niko nije imun na navedene probleme, te istakao činjenicu da postoji sistemski problem.

Prema njegovim riječima, u jednoj policijskoj agenciji službenici u službenim autima prevoze kokain, te najavio podizanje optužnica.

On je podsjetio i da su krajem 2022. godine uhapšeni ministar u Savjetu ministara /Miloš Lučić/ i službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kajganić je naveo da u Tužilaštvu BiH smatraju da kaznena politika u tim predmetima treba da bude dosta oštrija.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *