Trijumf četvorodnevne radne sedmice

Velika proba četvorodnevne radne sedmice u Velikoj Bitaniji dovela je do odluke više od devedeset odsto firmi da ostanu pri novom radnom vremenu.

Jedno od najvećih ispitivanja te vrste u svijetu, u kome je učestvovala 61 britanska firma, a koje je provela agencija “Četvorodnevna sedmica” u saradnji sa drugim istraživačkim timovima , trajalo je od juna do decembra 2022. godine.

Ukupno 56 firmi /92 odsto) najavilo je da će nastaviti sa četvorodnevnom radnom sedmicom i nakon završetka testiranja.

Istovremeno, osamnaest kompanija već je odlučilo da će četvorodnevna radna sedmica biti trajna politika.

Četrdeset odsto zaposlenih koji su učestvovali u ispitivanju, reklo je da imaju manje problema sa spavanjem ili nesanicom od kaDA rade četiri dana u sedmici.

Četrdeset pet odsto nije primijetilo promjene u svom spavanju, a tek 15 odsto ispitanika je prijavilo povećanje problema sa spavanjem.

U šestomjesečnom “pilot-programu” četvorodneve radne sedmice 46 odsto zaposlenih izjavilo je da osjeća manje umrno nego inače, a 14 odsto požalilo se da se više umara.

Firme koje su učestvovale u istraživanju takođe su vidjele koristi od četvorodnevne radne sedmice.

U poređenju sa uobičajenom petodnevnom radnom sedmicom, firme koje su učestvovale u istraživanju zabilježile su povećanje prihoda u prosjeku za 35 odsto.

Industrija marketinga i oglašavanja činila je najveći sektor firmi koje su učestvovale u studiji, pri čemu su profesionalne usluge činile drugu najveću grupu, a dobrotvorne i neprofitne organizacije treću /po veličini/.

Šezdeset i dva odsto zaposlenih u ispitivanju bile su žene, 37 odsto muškarci, a jedan odsto pripadalo je kategoriji “ostalo”.

Petnaest odsto zaposlenih koji su testirani navodi da ih nikakva količina novca ne bi navela da opet prihvate petodnevni rad.

Osim boljeg sna, zaposleni koji su učestvovali u istraživanju prijavili su i druge prednosti rada od 32 sata umjesto 40 za isti iznos plate.

Trideset i devet odsto zaposlenih izjavilo je da osjeća manje stresa, a 71 odsto osjećalo je manji umor – prenosi “Biznis insajder”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *