Žučna rasprava o prijedlogu izmjena Poslovnika o radu Parlamenta Srpske /VIDEO/

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas razmatranjem Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine. Žučnu raspravu poslanika izazvao je  Prijedlog poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske i Nacrt zakona o faktoringu. Novim poslovnikom je pored ostalog predviđeno da kvorum postoji ako je prisutna većina od ukupnog broja poslanika, i to na početku sjednice, prilikom usvajanja zapisnika i utvrđivanja dnevnog reda sjednice, te u danu za glasanje.

Cilj novog poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske jeste da se unaprijedi rad i poveća efikasnost rada parlamenta, te otklone uočeni nedostaci u važećem Poslovniku, uz kontinuirano čuvanje digniteta ove najviše zakonodavne institucije Srpske, rekla je predsjednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Dušica Šolaja. Ona je istakla da su novine u poslovniku mogućnost da se sjednica Skupštine u vanrednim okolnostima može održati onlajn uz korištenje odgovarajućih informatičkih sistema.

Ona je rekla da će poslanici i dalje imati vrijeme za diskusiju od 10 minuta, a da se vrijeme diskusije skraćuje za šefove poslaničkih klubova sa 20 na 15 minuta. Ona je rekla da će trajanje izlaganja pri pozivanju na povredu poslovnika iznositi jedan minut, a dolazi do proširenja nadležnosti predsjednika parlamenta u slučaju zloupotrebe povrede poslovnika. Ona je rekla da zbog povrede reda na sjednici predviđene nove mjere – oduzimanje riječi do kraja pretresa po tački dnevnog reda i udaljenje sa dijela sjednice. Uslijedila je žučna poslanička rasprava.

Iz opozicionog SDS-a kažu da se ovim mjerama istjeruje demokratija iz NS RS.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo rekao je da je ova stranka spremna za usaglašavanje Prijedloga poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, ako budu prihvaćeni njihovi amandmani, te naglasio da bi najbolje bilo da se novi skupštinski poslovnik usvoji konsenzusom. On je naveo da se u amandmanima PDP-a, između ostalog, traži da bude formiran odbor Narodne skupštine za praćenje javnih medija čiji je osnivač Srpska, kao i da je neprihvatljivo da Skupština o nekim tačkama dnevnog reda odlučuje bez razmatranja.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković ukazao je da bi trebalo da budu sancionisani poslanici koji se nikada nisu javili za riječ. Nedeljko Čubrilović- predsjednik NS RS rekao je da izmjene poslovnika nisu usmjerene ni protiv koga kako to tumači opozicija , nego se uvodi red u skupštinske klupe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *