Žensko preduzetništvo veoma razvijeno u Srpskoj /VIDEO/

Četvrtu konferenciju i drugi Sajam preduzetništva u Republici Srpskoj organizovali su Privredna komora Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva, uz podršku Džender centra Vlade Srpske i projekta “FIGAP dva” . Na drugom sajmu preduzetništva učestvuje oko 30 izlagača, dok je Konferencija preduzetništva okupila u Bijeljini više od 100 učesnika.

Četvrta konferencija žena i Drugi sajam preduzetništva u Srpskoj okupio je danas u Bijeljini tridesetak izlagača koji su predstavili svoje poslovne ideje i djelatnosti, koje su im u oblasti preduzetništva donijele mogućnost za zaposlenje. Kvalitet proizvoda, prepoznatljiv brend i česti sajamski nastupi omogućili su ženama iz Lopara da promovišu ono što rade, ali i da osiguraju tržište svojim proizvodima u koje je utkana tradicija ovog majevičkog kraja.

Žene u susjednoj Srbiji okupljene u udruženjima nastoje godinama da utiču svojim radom i zalaganjem na poboljšanje stanja u privredi, pa tako i omoguće bolje uslove za razvoj ženskog preduzetništva i uspjele su kažu da dođu do povoljnih programa podrške, intenzivno radeći na edukaciji.

Pandemija je otežala poslovanje, međutim nivo proizvodnje uspio se održati i u Mljekari Pađeni, koja dnevno preradi oko 50.000 litara svježeg mlijeka koje otkupljuje od 950 kooperanata sa područja 16 opština na području Hercegovine, Romanije i podrinja.

Trgovina i usluge, turizam i konsultantske usluge najčešći su sektori u kojima se žene odlučuju za samostalno poslovanje, ali ih ima i u IT kompanijama, preduzećima koja se bave rješenjima za pametne gradove, metalskoj industriji, u rudarskoj oblasti – geološkim istraživanjima.  U Republici Srpskoj postoji oko 2.500 vlasnica i rukovodilaca u privrednim društvima, podaci su iz baze finansijskih izvještaja i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

Privredna Komora podržava privredu i u procesima digitalne transformacije.

Konferencija preduzetništva koja je okupila više od 100 učesnika obuhvata više edukativnih događaja, među kojima je i panel-diskusija o digitalizaciji i inovaciji, kao tema koja se nametnula kao bitna u poslovanju.

Savjet za preduzetništvo žena u Privrednoj komori Srpske i u pet područnih Privrednih komora posluje više od deset godina radeći na kreiranju platforme za komunikaciju i predstavljanje preduzetništva žena. Republika Srpska ima i Strategiju za razvoj ženskog preduzetništva koja je kreirana do 2023. godine.

Sve mjere podsticaja koji postoje u ovoj branši odnose se i na žene preduzetnike u Republici Srpskoj, a važe od marta ove godine. Rezultati u preduzetništvu Srpske pozitivni i veoma brzo vidljivi kažu u resornom ministarstvu.

Grad Bijeljina ima više od 2.000 preduzetnika. Trend rasta broja preduzetnika nastavljen je i u ovoj godini, a grad je izdvajao budžetska sredstva za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona. Prema riječima gradonačelnika Bijeljine i raspodjela 200.000 KM počeće nakon donošenja skupštinske odluke, od čega je 130.000 KM predviđeno za podsticaj samozapošljavanju, a ugovori će biti potpisani naredne sedmice.

Četvrtu konferenciju i drugi Sajam preduzetništva u Republici Srpskoj organizovali su Privredna komora Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva, uz podršku Džender centra Vlade Srpske i projekta “FIGAP dva” .

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.