Zeljković: Do sada nije izdvojen novi delta soj u Srpskoj /VIDEO/

Policija u Doboju radi po prijavi da je jedna radnica dobojskog Doma zdravlja greškom dala vakcine protiv sezonskog gripa umjesto kineskog “sinoframa” protiv virusa korona.

Dom zdravlja u Doboju saopštio je da je u ovoj ustanovi osam lica greškom vakcinisano protiv sezonskog gripa, umjesto vakcinom protiv virusa korona. Očekujemo izvještaj inspekcije da se utvrdi kako je došlo do greške u vakcinaciji, rekao je danas Branislav Zeljković. Sve vakcine protiv virusa influence nisu upotrebljene, tako da je ostala određena količina u frižiderima. Ustanovićemo da li je istekao rok trajanja vakcine, kaže Zeljković.

Uvjerava da će osobe koje su primile vakcinu biti pod nadzorom svog ljekara, i da za sada nema neželjenih reakcija.

U BiH danas 124 novozaraženih korona virusom, i to je najveći broj u posljednja dva mjeseca, nije bilo preminulih. U Srpskoj u psoljednja 24 časa registrovano 24 pozitivnih na koronu. Direktor Instituta za javno zdravstvo potvrdio je danas da za sada delta soj korone nije registrovan u Srpskoj, ali se vrše pripreme za eventualno pogoršanje epidemiološke situacije. Naveo je da će Institut uskoro raditi i novo sekvencioniranje virusa. U drugom bh entitetu FBiH stručnjaci ocjenjuju da su delta sojem zaraženi većinom turisti ili građani koji su boravili u inostranstvu, tvrde to  genetičari.

Masovna vakcinacija, nastavljena je širom Srpske. Ove sedmice u Banjaluci, protiv virusa korona vakcinišu se taksi prevoznici.

U Srbiji se povećava broj novozaraženih, a stručnjaci upozoravaju da delta soj polako potiskuje britanski. Na udaru su nevakcinisani. Preporuka je vakcinacija kako bi se izbjegle teže kliničke slike. Među oboljelima sve je više mladih ljudi koji se u najvećem procentu nisu vakcinisali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.