Sjećanje na veliko srpsko stradanje i progon u “Oluji” /VIDEO/

U zemunskom naselju Busije u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske danas će biti održana centralna manifestacija – Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu u kojoj je proterano 220.000 Srba, a skoro 2.000 je ubijeno. Obilježavanju ovog tragičnog događaja za Srpski narod koji Hrvatska slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti prisustvovaće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, a skup počinje u 19.30.

U Busijama, nedaleko od Batajnice, 4. avgust budi bolna sjećanja na izbjegličke kolone Srba, prognanih u Hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”. Među posljednjima iz Knina je izašao Јovan Vučenović, čije je putovanje u izbjegličkoj koloni do Banjaluke trajalo danima.

Danas, ulicama Busija se šetaju djeca koja ne pamte progon 250.000 Srba iz Hrvatske pred kojim je Evropa zatvorila oči. Na to vrijeme podsjeti suton 4. avgusta kada polje ispred busijske Crkve Svetog Ćirila i Metodija pokriju hiljade krajiških izgnanika i njihovih potomaka. Oni dolaze na tužno hodočašće iz cijele Srbije da obilježe dan kojim je počeo državni zločin moderne Hrvatske, kojim je okončan genocid započet u NDH.

Komesarijat za izbjeglice i migracije naglasio je povodom 26 godina od Hrvatske vojne akcije “Oluja”, da su posle četvrt vijeka, ostala neriješena brojna pitanja: još nije obnovljena uništena srpska imovina, nije im vraćeno poljoprivredno zemljište, nije sproveden Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost u državnoj upravi, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, a jedno od važnih neriješenih pitanja su i neisplaćene penzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *