Zbog nove uredbe proizvodnja plastičnih kesa pod znakom pitanja ? /VIDEO/

U Područnoj Privrednoj komori regije Bijeljina danas je održan sastanak proizvođača plastične ambalaže, na temu izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom. Na području Bijeljine postoje četiri preduzeća koja se bave proizvodnjom plastičnih kesa . Kako su danas istakli novom uredbom koji je propisao ovaj zakon dovedeni su u bezizlaznu situaciju. Treba da proizvode takozvane bio -razgradive kese u zemlji koja nema usklađene  propise  na tržištu između dva entiteta i koja nema referentnu laboratoriju za to.

Proizvođači takozvane plastične ambalaže našli su se u nezavidnom položaju  nakon što je u Srpskoj donesena uredba u okviru  Zakona o upravljanju otpadom,  koja se odnosi na naknade  za plastične kese ili vrećice ,  za koju tvrde  da ih je dodatno opteretila i uvela nove namete u poslovanju.

Međutim u drugom BH entitetu, Federaciji situacija je drugačija. I dok u Srpskoj nove namete kako kažu plaćaju proizvođači , u Federaciji se to fakturiše na adresu trgovaca.

Međutim , uvidom u situaciju na terenu došlo se do zaključka da je situacija apsurdna, jer se od proizvođača traži da ispune nešto za šta nemaju uslove odnosno u BiH nisu  usklađeni propisi na tržištu između dva entiteta, a u zemlji ne postoji ni referentna laboratorija koja bi izdavala sertifikat za to.

Dakle  ukoliko se plastična kesa iz Federacije BiH nađe na tržištu RS ona ne podliježe ovim problemima, ali proizvođači iz Srpske ih imaju.

Ipak ako se krene u dublju analizu dolazi se i do zaključka da termin biorazgradiva kesa  iz ugla struke nije pravilno definisan.

Sekundarna mikroplastika nastaje raspadanjem, odnosno razgradnjom većih komada plastike kao što su vrećice, boce i ribarske mreže. Posljednja istraživanja pojedinih stručnjaka kao što je Dr Stanković  dovela su do zapanjujućih podataka i štetnosti na zdravlje čovjeka.

Na području Srbije ova oblast je znatno sređenija i proizvođači nemaju ovakvih problema.

Zaključci sa ovog sastanka biće proslijeđeni Privrednoj komori Republike Srpske. Uputićemo preko Privredne komore RS inicijativu Vladi Srpske da se iznađe rješenje za ovaj problem,kažu u PPK Bijeljina.

Inače , prema odluci Evropske komisije od 2021. zabraniće se proizvodnja i upotreba jednokratne plastike kao što su: tanjiri, čaše, slamke, biorazgradiva plastika i sl. Procjene kažu da se u cijeloj Bosni i Hercegovini mjesečno potroši čak oko 100 miliona plastičnih vrećica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *