Korona nesanica postala svjetski problem /VIDEO/

Stres zbog pandemije koronavirusa uticao je  i na naš san. Širom svijeta zabilježeno je da se  posljednjih godinu dana duplo više ljudi suočava sa ovim problemom, tako da je ova pojava, nazvana korona nesanica, postala javno zdravstveni problem. Narušavanje sna je veliki faktor rizika za razvoj brojnih oboljenja. Trpi srce ,  povećana je mogućnost za pojavu infarkta miokarda, kao i za druge koronarne bolesti i hipertenziju.

Nesanica i problemi sa snom nisu nepoznanica ali su na značaju dobili  tokom pandemije virusa korona. Američka asocijacija za medicinu spavanja je prepoznala i problem insomnije tokom pandemije koronavirusa kao značajan, jer se incidenca insomnije prema posljednjim podacima gotovo udvostručila u cijelom svijetu.

Narušen san u kombinaciji sa drugim stresorima koji su prisutni tokom pandemije može dovesti do razvoja različitih mentalnih bolesti.  Kakva je situacija na području Bijeljine ?

Pacijenti  na našim prostorima koji su preležali Kovid ali i oni  koji nisu imaju   karakteristične  simptome.

Trebalo bi, takođe, koliko je god moguće, tokom dana da obezbedimo boravak na dnevnoj svetlosti. Prošetati, izložiti se suncu jer naš dnevni ritam zavisi od ritma sunca.

Opširnije u večerašnjem izdanju emisije TV Klinika od 20 časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *