Zatvaranje “Lipe” prolongirano i danas /VIDEO/

Raspuštanje kampa Lipa zbog nehumanih uslova prolongirano je po treći put. Ranije je počelo demontiranje konstrukcije neesencijalnih kapaciteta kampa, poput kovid zone, ali još uvijek nisu uklonjeni šatori za smještaj i oni u kojima se priprema i služi hrana. Migranti u ovom kampu ne smiju dočekati zimu, pa se čeka na potez Savjeta ministara BiH.

Zatvaranje migrantskog kampa “Lipa” kod Bihaća, koje je bilo planirano za danas, prolongirano je do daljnjeg. Ovo je treće prolongiranje zatvaranja kampa u kojem, prema posljednjim podacima, boravi između 1.200 i 1.300 migranata, koji kako kažu žele napustiti BiH, a našli su se u bezizlaznoj situaciji. Više su za ostanak u kampu i tokom zime nego da kako kažu lutaju šumom.

Ono što je izvijesno migranti moraju biti izmješteni iz kampa Lipa do vikenda za kada su najavljene snježne padavine, za sada im se još uvijek obezbjeđuju esencijalne servisne usluge od smještaja, ishrane, higijene i medicinske pomoći, rekla je koordinatorka i rukovodilac kampa za RTRS.

Kapaciteti Lipe su 1.000 mjesta a u protekla 2 mjeseca popunjenost kampa je preko dozvoljenog kapaciteta za oko 50 odsto. Eventualna adaptacija kampa za prilagođavanje zimskim uslovima za sada je nemoguća misija.

Čeka se na potez Savjeta ministara BiH, koji podsjetimo na posljednjoj sjednici nije postigao konsenzus o tome da se kamp “Lipa” ozvaniči kao prihvatni centar.

Raspuštanje kampa zbog nehumanih uslova ranije je najavljivao šef Misije IOM-a Peter van der Everart, koji je govorio da migranti ne mogu da ostanu u “Lipi” zbog toga što je u pitanju neuslovan smještaj bez električne energije, vode i grijanja.

Pretpostavlja se da će se migranti nakon raspuštanja Lipe upututu ka Sarajevu, jedan dio njih će put Bihaća, dok će neki na terenu tražiti bilo kakav krov nad glavom u napuštenim objektima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *