Zatler: Fokusirati se na napredak BiH na putu ka Uniji /VIDEO/

Učesnici sastanka u Bijeljini na visokom nivou potvrdili su da dokumenti o socioekonomskim reformama, koji su usvojile vlade Republike Srpske i Federacije BiH, kao i Savjet ministara predstavlja važan plan za rješavanje ključnih socioekonomskih izazova s kojima se BiH suočava.

Iako je svaki nivo vlasti odgovoran za sprovođenje mjera iz svoje nadležnosti, domaće vlasti su ponovile opredjeljenje za unapređenje koordinacije i saradnje različitih nivoa vlasti.

Predstavnici vlasti u BiH su se usaglasili da nadopune akcione planove za sprovođenje socioekonomskih reformi koje su već usvojili svi nivoi vlasti, sa ključnim kratkoročnim socioekonomskim prioritetima, istaknuto je u zaključcima sa dvodnevnog sastanka predstavnika vlasti u BiH, entiteta te EU.

BiH je podsjetio je šef delegacije EU u BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU, što znači da ako želite biti dio jednog kluba morate ispuniti i sva pravila, kao što su politički i ekonomski kriterijumi. Bavimo se egzistencijalnim pitanjima i pitanjima poboljšanja investicija kaže Zatler.

Mnogo novca odlazi i u zdravstvo a usluga koju građani dobijaju nije zadovoljavajuća, poručeno je nakon sastanka, na kojem je bilo riječi i o preduzećima u državnom vlasništvu i njihove depolitizacije. Govorilo se i o saobraćajnoj infrastrukturi i ključnoj izgradnji Koridora 5C. Potrebno je naglašeno je ubrzati aktivnosti na ovom poslu.

Prošle dedmice Evropska komisija je objavila novu metodologiju proširenja, u kojoj je značajan fokus stavljen na ekonomska pitanja. Postavili smo pred sebe ciljeve, kao što su ekonomski rast koji je priznaje prvi čovjek Vlade Federacije počeo stagnirati iz više razloga.

Postavljen je i cilj. Konkretnije aktivnosti i njihovo provođenje očekuju se u narednih nekoliko mjeseci  što bi omogućilo predsjedavajućem Savjeta ministara da se na Samitu EU i zemalja Balkana u Zagrebu u maju pojavi sa još konkretnijim rezultatima Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *