Zaplijenjeno 11.049 ukradenih predmeta, 13 u BiH

Policija je uhapsila 60 lica i pronašla 11.049 ukradenih predmeta u sklopu velike međunarodne akcije protiv krijumčarenja kulturnih dobara u 14 evropskih zemalja, uključujući 13 predmeta iz Rusije pronađenih u pošti u BiH, saopštio je Evropol.

Operaciju pod nazivom “Pandora sedam” predvodila je Španija, uz podršku Evropola i Interpola, a u njoj je učestvovala i BiH.

Osim Španije i BiH, u operaciji su učestvovali Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kipar, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Portugalija, Rumunija i Švedska.

U saopštenju se navodi da je u BiH uglavnom pronađen nakit.

Evropol ističe da se operacija sastojala od operativne faze koja je trajala između 13. i 24. septembra 2022. godine, tokom koje je izvršeno nekoliko hiljada provjera na različitim aerodromima, u lukama i na graničnim prelazima, kao i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim kućama.

Dvije sedmice kibernetičke patrole u okviru ovogodišnje operacije organizovane su u maju i oktobru, a putem interneta izvršeno je 8.495 provjera i zaplijenjeno je 4.017 ukradenih predmeta.

U toku je još oko 130 istraga i očekuju se nova hapšenja i pljenidbe.

Tokom operacije zaplijeljeno je 77 starih knjiga ukradenih iz manastira u Italiji, rimska mermerna bista žene, za koju se smatra da je Salonija Matidija, nećaka rimskog cara Trajana, koja je pronađena u Sevilji, zatim 3.073 novčića koje je pronašla poljska policija, uz još 117 dačanskih i rimskoj novčića pronađenih u Rumuniji.

Policija je zaplijenila i 48 vjerskih kipova i drugih predmeta, za koje se vjeruje da su ukradeni iz Portugalije, te 41 predmet ukraden iz Grčke.

Operacija “Pandora” pokrenuta je 2016. godine i sprovodi se svake godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *