Đurić: Jačanje savjetodavnog rada sa djecom i veće prisustvo policajaca

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola bijeljinske regije Duško Đurić izjavio je Srni nakon tragedije u Beogradu da sve škole na ovom području imaju školske policajce i pedagoge ili psihologe za savjetodavni rad sa djecom.

“Da li treba više školskih policajaca? Da, trenutno je jedan policajac za tri srednje škole u Račanskoj ulici u Bijeljini ili se taj broj poveća po potrebi”, kaže Đurić.

On ukazuje da bezbjednosni problem ne dolazi samo spolja i da je teško predvidjeti sva dešavanja, zbog čega je važan savjetodavni rad sa djecom koji je preventivan i koji imaju sve škole.

“Školski pedagog ili psihilog je u stalnom kontaktu sa učenicima i naše je iskustvo da je u posljednje vrijeme povećan broj djece koja se obraćaju psihologu i pedagogu za određene probleme koje imaju i za savjete kako da ih prevaziđu”, naveo je Đurić.

Prema njegovim riječima, nakon tragedije u beogradskoj školi djelovanje na prevazilaženje ovih problema u Republici Srpskoj ne treba da bude ad hok, nego sistematično i dugoročno.

“Mora da postoji šira društvena aktivnost na prevazilaženju motiva koji mogu dovesti do tragičnih situacija, što pretpostavlja i relaksaciju informativnog sistema, da određeni sadržaji ne dolaze u dodir sa djecom”, kaže Đurić.

On ističe da određene pouke moraju krenuti iz same porodice, koja je osnovna ćelija društva i treba da vaspitava te mlade ljude.

“U saradnji sa školom i svim nadlležnim instancama možemo značajno uticati da se situacija poboljša”, smatra Đurić.

Kao direktor Ekonomske škole, on kaže da u Bijeljini situacija nije toliko loša i da nema nekih evidentnih problema, osim činjenice i spoznaje ljudi koji rade u prosvjeti da se situacija u ovoj profesiji značajno mijenja.

“I stav djece prema obrazovnom sistemu promijenio se u posljednje vrijeme. Od pijeteta koji je ranije imao obrazovni sistem sada je prilično degradiranoj poziciji u globalnom sistemu vrijednosti”, ocijenio je Đurić.

On kaže da sa djecom treba raditi već od prvog razreda u školi kako bi se uočili oblici ponašanja koji mogu dovesti do tragičnih situacija.

“Jako je bitno u sistemu obrazovanja i funkcionisanja škole da svi u tom sistemu, od odjeljenskog starješine, preko psihologa do uprave škole, prepoznaju takve pojave i da ih na vrijeme rješavaju”, naglasio je Đurić.

Prema njegovim riječima, ne možemo se sad praviti naivni da ne spoznajemo kakve su to pojave i šta u nekom širem društvenom okruženju danas jeste vrijednost i koji su parametri uzori djeci.

“Ne smijemo prenebjegnuti ni činjenicu da u oblikovanju te djece značajan uticaj imaju određeni mediji i sadržaji, pogotovo oni koje dobijaju putem interneta, koji su njima zanimljivi, ali su često destruktivni”, navodi Đurić.

On kaže da je saradnja prosvjetara sa roditeljima učenika vrlo individualna, ali da nije loša i da razgovori sa roditeljima obično daju rezultate.

“Ovdje su još djeca i njihovo ponašanje zasnovano na patrijahalnim vrijednostima i stavovi u porodici počivaju na tim vrijednostima”, rekao je Đurić.

U pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu juče je ubijeno osmoro djece i radnik obezbjeđenja, a šestoro đaka i jedan nastavnik su ranjeni.

Policija je uhapsila učenika K.K. koji je počinio taj zločin.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *