Zabrinutost zbog Trgovske gore

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je danas u Zagrebu da je tokom susreta sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem fokus bio na razgovoru o potencijalnom odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

“Izrazili smo zabrinutost, jer su ugrožene opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Tražili smo da u procesu donošenja dokumenta o uticaju na životnu sredinu učestvuju i institucije BiH”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je na sastanku sa Plenkovićem precizirala i zatražila da se ovaj problem, kada se dođe do izrade Studije o procjeni uticaja životnu sredinu, rješava bilateralno i na zadovoljavajući način za obje zemlje, te u skladu sa odredbama EKSPO konvencije, koja reguliše ova pitanja.

Ona je naglasila da je sa Plenkovićem razgovarala i međugraničnoj saradnji, odnosno prekategorizaciji pojedinih graničnih prelaza i mostova, kao što je to slučaj u Novom Gradu, a sve da se to vrati na neki stari režim saobraćaja i prelaska granice.

Cvijanovićeva je rekla da se očekuje aneks Sporazuma o rekonstrukciji i održavanju mostova na graničnim prelazima u koji bi bili uključeni i mostovi u Svilaju i kod Gradiške.

“Razgovarali smo i da li će u predviđenim rokovima biti završena brzi put u Hrvatskoj koja se odnosi na povezivanje sa mostom u Gradišci i sa našim auto-putem. Plenković je rekao da ne vidi razloge za odgađanje tog projekta koji bi trebao biti završen na proljeće naredne godine”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je razgovarano i o procesu evrointegracija BiH, te da u tom pravcu dolazi ohrabrenje iz Hrvatske.

“Razgovor je bio prilika i da objasnim kakve su političko-ekonomske prilike u BiH, te šta se dešava kada je riječ o formiranju vlasti i implementaciji izbornih rezultata. I da je na još na čekanju formiranje federalne Vlade. A Hrvatska je izrazila zainteresovanost da se taj problem što prije riješi i da nema ponovo tehničkih mandata Vlade FBiH, već da se ide u implementaciju izbornih rezultata”, rekla je Cvijanovićeva.

Tema sastanka, kaže Cvijanovićeva, bila je i priprema zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Hrvatske u junu, a ticaće se i infrastrukturnog, saobraćajnog i energetskog povezivanja, te izgradnje gasovoda.

“BiH i Hrvatska imaju potpisanih oko 140 bilateralnih sporazuma. Važno je da sarađujemo u brojnim oblastima”, naglasila je Cvijanovićeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *