Zabrana izvoza drvnih sortimenata mogla bi spustiti cijene ogreva u BiH

Prijedlog odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata, ogreva i drugih proizvoda od drveta, koji je pripremilo resorno ministarstvo, ako bude usvojen, trebalo bi da dovede do pada cijena ogreva, a prije svega peleta.

Naime, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Prijedlog odluke o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata, ogreva i drugih proizvoda od drveta, među kojima i peleta.

“Ovom odlukom privremeno se zabranjuje izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, a sve s ciljem osiguranja neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanja prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u BiH, te sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata”, navodi se u Prijedlogu odluke.

Ova odluka, ukoliko bude usvojena u Savjetu ministara, bila bi privremena i trajala bi 90 dana od dana stupanja na snagu. U njoj se dodaje kako Savjet ministara i prije isteka roka može preispitati primjenu odluke u slučaju ispunjenosti ciljeva njenog donošenja.

Prema mišljenju Laze Šinika, sekretara Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS, usvajanje ove odluke ne samo da je poželjno, već je i nužno.

“Ova najnovija kriza prouzrokovana sukobom u Ukrajini, dodatno je poremetila lance snabdijevanja i to je razlog više da mi sada imamo bolje snabdijevanje i da možemo udovoljiti povećanoj tražnji”, rekao je Šinik za “Nezavisne novine”.

Dodao je da trenutno postoji rast inputa ili ulaznih troškova za proizvođače peleta od oko 30 do 40 odsto, dok je, kako Šinik navodi, na bh. tržištu cijena peleta istovremeno porasla i više od 150 odsto.

Istakao je da bi sjednica Savjeta ministara BiH na kojoj bi se razmatrao ovaj prijedlog odluke trebalo da se održi do kraja ovog mjeseca.

“U zadnje vrijeme imamo sve veću potražnju za ogrevnim drvetom te postoji dovoljno razloga da se domaće kompanije ne bave izvozom drveta, jer je domaća potražnja dovoljno porasla”, naveo je Šinik, dodajući da bi, ako se zabrani izvoz ovog energenta, a imamo veću proizvodnju i manju potražnju, moglo doći do normalizacije cijena.

“Cijena se nikada neće vratiti na nivo iz ranijeg perioda, ali vjerujem da će biti niža nego što je sada”, zaključio je Šinik.

Muhamed Helać, menadžer kompanije “Drvosječa”, kazao je da sada u BiH postoje firme koje zarađuju ekstraprofit u sektoru ogreva, ali da će, ako ova odluka stupi na snagu, biti primorane da spuste cijene.

“Zasigurno ćemo imati cijene svih vidova ogreva u normalnom rangu. Veći efekat bio bi kada bi ova zabrana izvoza, kao što je predlagala Vlada FBiH, bila do kraja godine”, kazao je Helać za “Nezavisne”, dodajući da će bez obzira na to i ovih 90 dana uticati na tržište.

Zoran Škrebić, generalni direktor Hemijske industrije “Destilacija” iz Teslića, naveo je da ono što izrazito pogađa naše tržište jeste velika potražnja za ogrevnim drvetom.

“Ukrajina je evropsko tržišta ogrevom snabdijevala sa oko 40 odsto, a sada se iz ove zemlje ili ne može izvesti ili ono što se izvozi nije dovoljno”, naveo je Škrebić, ističući da su i druge zemlje, kao što je Srbija, uvele zabrane izvoza drvnih sortimenata.

“Ovakva zabrana bila bi povoljna za našu firmu, mi već sada imamo veliki problem sa snabdijevanjem osnovnom sirovinom, a to je drvo”, naveo je Škrebić, dodajući da će, ukoliko ova mjera ne bude sprovedena, imati nedostatak ove sirovine, a cijene ogrevnog drveta bi mogle skočiti i do 200 odsto.

(Nezavisne)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *