Za ulazak u Srbiju od nedjelje potreban negativan PCR test

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije obavijestilo je Graničnu policiju BiH da je od nedjelje, 20. decembra, za ulazak u Srbiju stranim državljanima neophodan negativan pi-si-ar /PCR/ test na virus korona ne stariji od 48 časova.

Ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posljedica spoljnog događaja koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti, kao što su kašnjenje/odgađanje leta, polaska autobusa, voza i slično, onda test ne može biti stariji od 72 časa.

Uslov za ulazak u Srbiju ne primjenjuje se na strane državljane koji su u tranzitu kroz Srbiju ne dužem od 12 časova, posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Srbija, te posadu, osoblje i putnike koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih aerodroma Srbije.

Izuzeti su i akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade.

Izuzeta su i maloljetna lica dobi do 12 godina ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji djeteta posjeduje negativan test ukoliko je potreban, strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji i pripadnici stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbjednosti koji su u tranzitu preko teritorije Srbije ili dolaze u Srbiju radi izvršenja službenih zadataka, uz prethodnu najavu.

Uslov za ulazak u Srbiju ne primjenjuje se ni na strane državljane prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza lica u ili kroz Srbiju, kada se radi o posadama, i to teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju ukoliko se radi o tranzitnom saobraćaju ne dužem od 12 časova, teretnih brodova, autobusa u linijskom i međunarodnom prevozu putnika, željezničkih vozila i humanitarnih konvoja ugovorenih diplomatskim putem.

Izuzeti su i državljani susjednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da lice obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu, pod uslovom reciprociteta.

Uslov za ulazak u Srbiju ne primjenjuju se ni na državljane susjednih država koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Srbije, kojima je poslodavac iz Srbije izdao dokument o radnom angažovanju, pod uslovom reciprociteta.

Državljanima Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, pri ulasku u Srbiju, a koji ne posjeduju negativan PCR test na prisustvo virusa korona, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mjera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana i upozoravaju se na obavezu javljanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 sata od sata prelaska državne granice.

Mjera karantina u kućnim uslovima prestaje da važi prije isteka perioda na koji je izrečena, ako lice kome je određena u periodu trajanja mjere dobije negativan PCR test na prisustvo virusa korona izdat od strane referentne laboratorije u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *