Za podršku poljoprivredi Srpske još 10 miliona KM; Traži se i ukidanje carine na mineralno đubrivo /VIDEO/

Na sjednici Vlade RS usvojena je Informacija o stanju poljoprivredne proizvodnje, plasmanu proizvoda i cijenama repromaterijala u 2022. godini. Za pomoć poljoprivrednicima u Srpskoj izdvaja se dodatnih 10 miliona KM.

Važan paket mjera podrške stiže poljoprivrednicima u Republici Srpskoj. U rekordnom roku isplaćeno je svih 75 miliona prošlogodišnjih podsticaja proizvođačima, a Vlada je pored ovogodišnjeg budžeta za agrar koji je takođe težak 75 miliona maraka, obezbijedila i dodatnih 10.000.000 KM za poljoprivrednu proizvodnju:

Dodatna sredstva obezbijeđena su iz Republičkog Kompenzacionog fonda. A sve ove mjere biće razrađene posebnim pravilnicima rekao je ministar poljoprivrede Srpske. Značajna podrška obezbijeđena je proizvođačima merkantilne pšenice.

Obradovale su ove vijesti ratare u Semberiji, ovo je kažu bio jedan od njihovih zahtjeva koji je i uvažen ovom interventnom mjerom.

Kako bi usljed brojnih poskupljenja olakšali proljetnu sjetvu i zasnivanje inače najskuplje ali i najzastupljenije jare kulture u proljetnoj sjetvi, Vlada je usmjerila 2,2 miliona KM za regresiranje nabavke sjemena kukuruza. Biće subvencioniusani kako domaći tako i strani hibridi, što je važna odluka s obzirom na zastupljenost različitih hibrida kukuruza na domaćim poljima.

Stiže dodatna podrška i voćarima vrijedna milion maraka. Razgovaraćemo sa voćarima da li će ova mjera biti realizovana kroz nabavku sadnog materijala ili kroz podršku po kilogramu ističe Pašalić i dodaje da će se vidjeti sa proizvođačima na koji način bi bilo najadekvatnije plasirati ova sredstva. Interventnom mjerom koja je teška 1,8 miliona maraka u proizvodnu sezonu će sigurnije ući i povrtari u Srpskoj.

Dodatnih milion maraka usmjerava se i prema proizvođačima mlijeka u Srpskoj, za sufinansiranje nabavke priplodnih junica.

Za otkup i preradu svinjskog mesa ide dodatnih 2,5 miliona maraka.

Ovaj sektor poljoprivrede trpi ogromne gubitke već dvije godine, pa uzgajivači svinja svesrdno pozdravljaju intervenciju. Upravo su kažu dosadašnje interventne mjere Vlade uspjele do sada održati proizvodnju.

Kako bi se uz manje troškove realizovali radovi oko proljetne sjetve obezbjeđena su sredstva za regresirano gorivo, a isporuka prema proizvođačima počeće od 10. marta.

Upravo je đubrivo i njegove ekstremno visoke cijene zabrinulo poljoprivredne proizvođače, s toga je bilo neophodno brzo reagovati i dodatno podržati poljoprivrednike. Jasno je da se svim ovim mjerama ne mogu riješiti svi problemi poljoprivrednih proizvođača poručili su ovih dana nadležni, posebno u uslovima divljanja cijena energenata na svjetskom tržištu, ali smatraju da su mjere koje su donesene, ipak, adekvatne i da će predstavljati znatnu pomoć, što je potvrđeno i od samih proizvođača.

Da je sve kako je bilo prije godinu dana u ovom bi momentu kažu ratari prvu prihranu pšenice privodili kraju, ovako kažu proizvođači u Semberiji, pšenica će biti prihranjena u samo jednom prohodu. Dvije prihrane hljebnom žitu kako to nalaže agrotehnički kalendar, nije navode moguće isfinansirati.

Dodatnih 10 miliona KM za poljoprivrednike Srpske biće velika pomoć ukoliko sredstva budu pravilno raspoređena, kaže Stojan Marinković.

O problemima poljoprivrednika u BiH razgovarano je ovih dana i u Sarajevu na sastanku resornih ministara Pašalića i Dedića sa Stašom Košarcem. Zaključeno je da je potrebno pokrenuti odluku o privremenom smanjenju carinske stope na uvoz đubriva sa tržišta trećih zemalja sa pet na nula odsto.

Sve zajedničke probleme treba zajednički i rješavati, kaže Boris Pašalić.

S obzirom na godinu u kojoj se nalazimo i cijene repromaterijala na tržištu sigurno da nikada nisu bili veći ni budžeti u dva entiteta i u kantonima koji se usmjeravaju ka poljoprivredi, kaže Šemsudin Dedić.

Na ovom sastanku je rečeno da je Hrvatska spremna da otvori zeleni koridor za domaće proizvode iz Republike Srpske i FBiH na evropsko tržište. “To bi značilo da kamioni više ne bi stajali na graničnim prelazima, te da nema onolikih gužvi”, pojasnio je Košarac.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.