Vulić: Ključno pitanje da li će poslanici gledati da pojedinac vrši njihovu ulogu /VIDEO/

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić izjavila je danas da je ključno pitanje da li 57 članova Parlamentarne skupštine BiH ima namjeru da sjedi i gleda da pojedinac pokušava da vrši njihovu ulogu, kao dva doma parlamenta, te da li ova zemlja ima suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom, kao što piše u preambuli Ustava.

Vulićeva je obrazlažući predložene zaključke Kluba poslanika SNSD-a navela da je današnja sjednica sazvana na zahtjev sedam poslanika Predstavničkog doma i u skladu je sa odrebama Poslovnika jer smatraju da su ispunjeni preduslovi i hitnosti i opravdanosti.

Ona je podsjetila da je u skladu sa odrebama Ustava BiH Parlamentarna skupština BiH nadležna za donošenje zakona koji su potrebni za sprovođenje odluka Predsjedništva BiH ili za vršenje funkcije po Ustavu, a da u aktuelnoj političkoj situaciji u BiH pojedinac pokušava da vrši ulogu zakonodavca i supstituira Parlamentarnu skupštinu BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas ukupno 18 zaključaka u vezi sa trenutnom političkom situacijom u institucijama BiH, koje su predlagali poslanici.

Nije usvojeno 10 zaključaka Kluba poslanika SNSD-a i Srpskog kluba, među kojima je bio i zaključak da Predstavnički dom proglasi ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke Kristijana Šmita i da obaveže institucije BiH da ih ne primjenjuju.

Među prijedlozima bio je i zaključak da Predstavnički dom zahtijeva da Savjet ministara hitno i bez odlaganja u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u kojem će obuhvatiti poboljšanja integriteta izbornog procesa i sastav, nadležnosti i način izbora Centralne izborne komisije.

Podršku nije dobio ni sličan zahtjev poslanika Kluba HDZ-a Predraga Kožula koji je tražio da Predstavnički dom od Savjeta ministar zahtijeva da hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o imjenama i dopunamam Izbornog zakona BiH.

Danas nisu podržana ni tri zaključka poslanika NES-a Jasmina Emrića, kao ni četiri poslanika Šemsudina Mehmedovića.

Na glasanje o zaključcima nisu došli poslanici SDS-a i PDP-a.

Glasanjem je završena današnja hitna sjednica.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *