Vučić: Molim ljekare da donesu odluku o trećoj dozi, stiže i vakcina “Moderne” /VIDEO/

Tokom posljednja 24 časa u Bosni i Hercegovini registrovano je 26 novozaraženih koronavirusom, 23 u FBiH, dvoje u RS i jedno u Brčko distriktu. Preminula je jedna osoba iz RS.Srbija je  nabavila i petu vakcinu – Modernu, koja će stići od oktobra. Od danas važe nova pravila za  u Sloveniju. Svi moraju pokazati kovid sertifikat.

U Srpskoj je izvršeno  testiranje 210 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod dvije osobe srednje i starije životne dobi iz Banjaluke.Prijavljen je jedan smrtni slučaj, ženska osoba starije životne dobi iz Novog Grada. Domovi zdravlja u Srpskoj nastavili su sa masovnom imunizacijom stanovništva, a od iduće sedmice očekuje ih veći obim posla.

U Srbiji ljekari upozoravaju da prijeti novi talas epidemije i da se moraju poštovati mjere . Iako su vakcine dostupne nedovoljno je vakcinisanih. Gotovo 60 odsto mladih od 18 do 29 godina smatra da je rizik od vakcine jednak ili veći od rizika od kovida, a nešto više njih nije sigurno da li želi da se vakciniše, dok ne dobije potvrdu da je vakcina u potpunosti efikasna i bezbjedna, to je pokazalo istraživanje “Ipsosa”. Kako bi u cijeloj zemlji epidemijska situacija na jesen bila pod kontrolom, potrebno je da se vakciniše veći broj ljudi od prvobitne prognoze, poručuju stručnjaci.

Država je vakcinisane do kraja maja nagradila sa 3.000 dinara. Posjlednjih mesec dana, međutim, imunizovano je tek 400 hiljada građana. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ova zemlja nabavila i petu vakcinu – Modernu, koja će stići od oktobra. Pozvao je medicinsku struku da donese što prije odluku o uvođenju treće doze vakcine i o mogućnosti da se miješaju različite vakcine.

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske produžio je za dvije nedjelje postojeće epidemiološke mjere, uz dvije dopune koje se odnose na rad autoškola i profesionalne umetničke programe. Danas je u ovoj zemlji zabilježeno 139 novozaraženih lica.

Za ulazak u Sloveniju od danas važe nova pravila, što znači da će putnici morati pokazati sertifikat bez obzira na to odakle dolaze. Sertifikat podrazumijeva negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, potvrdu o vakcinaciji ili dokaz o prebolovanoj bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *