“Sva lica pristupačnosti” /VIDEO/

Juče je u Bijeljini održan okrugli sto “Sva lica pristupačnosti”  u okviru projekta “Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana”. Cilj ovog projekta je osnaživanje organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini kako bi postigli veći nivo njihove uključenosti u procesu evropskih integracija, fokusirajući se na povećanje socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom.

Kampanja je počela sa prvim aktivnostima u BanjaLuci i iste su nastavljene u Bijeljini. U okviru kampanje u Bijeljini osim okruglog stola večeras će biti organizovana i ulična akcija u gradskom parku koja ima za cilj da upozna građane sa kakvim se poteškoćama susreću osobe sa invaliditetom u svakodnevnom životu.

Na području Bijeljine ima oko 10.000 osoba sa invaliditetom.Od tog broja je oko 1,500 teško pokretnih osoba što znači da Grad mora biti pristupačan i za njih.

Jelena Lukić i njen suprug su osobe sa invaliditetom i oboje su nezaposleni. Da bi mogli obavljati osnovne životne potrebe potreban im je personalni asistent i socijalni stanovi.

Jelena kaže da im mnogo znači podrška zajednice i grada, te da je njihov položaj znatno poboljšan posljednjih godina. Međutim, prepreke i dalje postoje.

Na okruglom stolu je bilo riječi i važnosti znakovnog jezika, te je ukazano na značaj da institucije i televizije imaju prevodioce znakovnog jezika što je projekat o kojem se trenutno razgovara na republičkom nivou. Kada je riječ o Bijeljini, lift i pristupna rampa u zgradi gradske uprave i dalje ostaju veliki problem za osobe sa invaliditetom.

Kampanja “Ravnopravno-različiti” adresira izazove u inkluziji osoba sa invaliditetom i zagovara njihova poboljšanja sa lokalnim zajednicama i relevantnim institucijama kroz aktivnosti u pet gradova Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Bijeljina i Trebinje.

Projekat finansira Evropska unija, a provodi Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana “Nešto Više”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *