Vladika Joanikije: Crnogorska vlast je zaratila sa Njegošem, a sad i sa Svetim Vasilijem /VIDEO/

Poslije pritvora koji je trajao 72 časa Vladika Joanikije i sveštenici pušteni su prošle noći  na slobodu. Joanikije i sveštenici su nakon puštanja iz pritvora došli među građane koji su cijeli dan čekali odluku.

Crnogorska vlast je zaratila sa Njegošem, a sad i sa Svetim Vasilijem, poručio je episkop budimljansko-nikšićki poslije puštanja iz pritvora okupljenim hiljadama građana ispred Osnovnog suda u Nikšiću.

Obraćajući se građanima ispred tužilaštva u Nikšiću, vladika im je poručio da ih čeka duga borba u odbrani svetinja.

Rukovodilac tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić rekao je danas da su sveštenici optuženi da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, a da je propisana kazna novčana ili do godinu zatvora. On je dodao da je dokaze neophodne za podizanje optužnog akta Tužilaštvo prikupilo tokom 72 časa, dok su okrivljeni bili u pritvoru. Tužilaštvo nije stavilo prijedlog za određivanje pritvora prema okrivljenima, jer smatra da za to više nema zakonskog osnova s obzirom na to da je podignut optužni predlog protiv okrivljenih – rekao je Šekarić

Jedan od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori Andrija Mandić kaže za RTS da je puštanje episkopa Joanikija na slobodu rješenje samo za jednu spornu situaciju, a ne i za izlaz iz krize.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Srbija poštovati Crnu Goru ali da će uvijek biti uz svoj narod i srpsku crkvu. Vučić je, poslije konferencijskog sastanka sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori, rekao da je saglasan sa ocjenom Ljiljane Smajlović da ono što radi vlast u Crnoj Gori nije stvar trenutka nego strategije, strateške politike koji neki vode da bi se smanjio broj Srba.

Vučić je napomenuo da je ovom sastanku trebalo da prisustvuju Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, te da će on biti upriličen kada svi ukinu mjere uvedene zbog virusa korona i kada bude moglo da se putuje po regionu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas zabrinutost zbog dešavanja u Crnoj Gori i ocijenio da su tenzije skoro dovele do početka bratoubilačkog rata između Srba i Crnogoraca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *