U julu u Srpskoj veliko kolektivno testiranje na virus korona /VIDEO/

U Srpskoj danas  tri  nova smrtna slučaja zaraze virusom korona. Otkriveno je i 27 novih slučajeva Kovida 19. U Federaciji BiH je u posljednja 24 časa virus korona utvrđen kod dva lica. Epidemiloška situacija na području Bijeljine i dalje je pod kontrolom.

U protekla 24 časa u RS su tri lica preminula od virusa korona. Riječ je o pacijentima iz Kotor Varoši, Gradiške i Doboja.

U posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, izvršeno je testiranje 549 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod još 27 osoba u Republici Srpskoj. Riječ je o devet muškaraca i 18 žena. Tri zdravstvena radnika u RS  pozitivna  su na virus korona.

Domovi za starija lica u Republici Srpskoj, koji su svoja vrata za nove korisnike zatvorili s početkom epidemije virusa korona, počeli su s primanjem novih stanara. Novi korisnici njihovih usluga ipak će  morati provesti 14 dana u samoizolaciji. Nadležni i dalje pozivaju na poštivanje mjera zaštite.

Republika Srpska će sredinom ljeta, najvjerovatnije u julu, sprovesti veliko testiranje stanovništva na antitijela s ciljem utvrđivanja koliko ljudi je imalo kovid-19, a slično ispitivanje planira i FBiH. Prema riječima Dejana Bokonjića, dekana Medicinskog fakulteta u Foči, ovo serološko testiranje će biti sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 5.000 do 6.000 stanovnika, a do kraja mjeseca će, kako je rekao, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske odobriti protokole i metodologiju. U međuvremenu nošenje maski i dezinfekcija ostaju najvažnije mjere zaštite.

Epidemiloška situacija na području Bijeljine i dalje je pod kontrolom. U Domu učenika nalaze se dvije osobe pozitivne na COVID19, a bolnički karantin je prazan. U bolničkoj izolaciji  je 14 osoba, u kućnoj izolaciji osam , a jutros  do 9 časova, testirano je ukupno 568 osoba. Iz Instituta za javno zdravstvo Repubike Srpske čekaju se   23 rezultata, saopšteno je iz bijeljinske Bolnice.

U Federaciji BiH je u posljednja 24 časa virus korona utvrđen kod dva lica. Direktor Kliničkog centra Sebija Izetbegović rekla je novinarima da je riječ o pacijentu iz Sarajeva i jednom retestiranom slučaju.U protekla 24 časa u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 645 uzoraka na prisustvo virusa korona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *