Vladika Fotije: Radost zbog puštanja na slobodu vladike Joanikija

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je Srni da raduje to što su vladika Joanikije i njegovi sveštenici šušteni iz pritvora i da se nada da će u Crnoj Gori da zavlada trajan mir, da se Crkva bavi pastirskim djelom i brigom o narodu, a država da radi svoj posao.

“Država da radi svoj posao ne ulazeći u kompetenciju Crkve, ne vršeći pritisak na Crkvu i na slobodu njenog života i delovanja – propovedi, učenja, litija, kretanja…”, rekao je vladika Fotije, koji je objavio i pjemu posvećenu snazi vjere i veličini imena vladike Joanikija.

Vladika zvorničko-tuzlanski smatra neophodnim da sve sve vrati u blagosloveno stanje i da se iz Crne Gore čuju riječi utjehe i mira.

“Očekujemo da naši vernici mogu da idu pod Ostrog i da posećuju i druge svetinje kako su to radili svih prethodnih godina”, rekao je vladika Fotije.

Prema njegovim riječima, to bi bila utjeha i nada i ovdje i na svim prostorima gdje žive pravoslavni Srbi.

“Nadamo se i molimo Bogu da tako bude i da svi mi Srbi budemo svesni da ne možemo živeti bez svoje Crkve i da ne možemo biti protiv svoje Crkve, nego da budemo svi zajedno, jedinstveni a tako ćemo izneti naš zajednički krst koji nam je istorija dodelila u ovom trenutku”, rekao je vladika zvorničko-tuzlanski Fotije.

On je napomenuo da su vladika Joanikije i nikšićki sveštenici pušteni iz zatvora bBlagoslovom Božijim i Svetoga Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Episkop Fotije je izrazio nadu da će trajan mir da zavlada u Crnoj Gori, da se Crkva bavi svojim pastirskim djelom i brigom o narodu, a da država radi svoj posao ne ulazeći u kompetenciju Crkve, ne vršeći pritisak na Crkvu i na slobodu njenog života i djelovanja – propovijedi, učenja, litija, kretanja…

U Crnoj Gori su poslije proslave Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću 12. maja uhapšeni Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika nikšićkog Sabornog hrama. Pušteni su proišle noći iz pritvora u kojem su proveli 72 sata.

Uhapšeni su zbog litije koja je održana u Nikšiću na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, na kojoj se okupilo više hiljada građana. Nakon hapšenja su u više crnogorskih gradova održani protesti tokom kojih je policija primijenila silu nad građanima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *