Vlada Srpske utvrdila postupak dodjele turističkih vaučera

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, kojim se propisuje postupak dodjele turističkih vaučera i obezbjeđuje pravni osnov za dodatni podsticaj turističkoj privredi i građanima Srpske, koji su u prethodnom periodu realizovani kao mjera Kompenzacionog fonda.

Nacrtom zakona smanjuju se formalnosti u postupku izdavanja licence za obavljanje poslova turističke agencije, usaglašava sadržaj Strategije razvoja turizma Republike Srpske sa sistemskim propisima u oblasti strateškog planiranja i predviđa osnov Ministarstvu trgovine i turizma za davanje saglasnosti na standarde održivog turizma.

Vlada je dala saglasnost na plan utroška sredstava Ministarstvu privrede i preduzetništva na ime podsticaja za povećanje plate radnika u iznosu od 3.000.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Navedena sredstva su namijenjena za isplatu podsticaja za povećanje plata radnika u privrednim subjektima koji su u toku 2021. godine izvršili povećanje u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske i Pravilnikom o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika.

Vlada Republike Srpske usvojila je Izvještaj o radu Kompenzacionog fonda Republike Srpske za period januar – septembar prošle godine, prema kojem je za sanaciju i ublažavanje štetnih posljedica virusa korona izdvojeno 87,5 miliona KM.

Cilj osnivanja ovog fonda je saniranje posljedica i poteškoća nastalih zbog pandemije virusa korona, a ostvaruje se pružanjem direktne podrške preduzetnicima i poslovnim subjektima u Srpskoj koji su pretrpjeli ili trpe štetu usljed širenja virusa korona, Zavodu za zapošljavanje Srpske subvencionisanjem doprinosa za nezaposlenost, zdravstvenom sektoru Srpske za pokriće troškova nastalih usljed širenja virusa i zaposlenim u javnom sektoru koji su obavljali poslove pod posebno otežanim uslovima rada.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *