U Brčkom konferencija povodom Dana medicinskih sestara i tehničara

Na konferenciji u Brčkom povodom međunarodnog Dana medicinskih sestara i tehničara pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović najavio je dalje senzibilisanje društva o značaju ove profesije, na unapređenju uslova za rad i popravljanju njihovog materijalnog statusa.

Latinović je kao vrlo važan korak ka jačanju sestrinstva naveo danas promovisanu izradu standardnih operativnih procedura koje će olakšati medicinskim sestrama i tehničarima njihov svakodnevni rad i podići nivo usluga koje pružaju u svojim zdravstvenim ustanovama.

“Uradićemo to i kroz određene regulacije u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, gdje u Republici Srpskoj prvi put dajemo mogućnost da medicinska sestra osnuje zdravstvenu ustanovu, a jako je bitno da ćemo raditi i na unapređenju uslova za rad medicinskih sestara i tehničara kroz proces edukacije i u borbi protiv njihovog `sagorijevanja` u ovoj profesiji koja je jako teška”, rekao je Latinović novinarima.

Prema njegovim riječima, ove programe značajno podržava Vlada Švajcarske u okviru projekta sestrinstva u BiH.

“Jako je bitno da nastojimo da popravimo i materijalni status medicinskih sestara i tehničara”, naveo je Latinović.

On je dodao da je ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić prije dva dana potpisao kolektivni ugovor kojim se u ovoj oblasti podiže plata za 10 procenata, za šta je rekao da su mali zahvati, ali pokazuju dobru volju i uvažavanje profesije medicinskih sestara i tehničara.

Poželjevši medicinskim sestrama i tehničarima dobro zdravlje i uspjeh u radu, Latinović je u ime resornog ministarstva i cijelog društva izrazio zahvalnost za njihov veliku odgovornost i požrtvovanost u pružanju zdravstvenih usluga, naročito u vrijeme pandemije.

foto: Srna

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske učestvovali su danas u Brčkom na svečanoj konferenciji povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, a na kojoj je predstavljen priručnik sa standardnim operativnim procedurama za medicinske sestre i tehničare.

Loran Rudin, šef zdravstvenog sektora Ambasade Švajcarske u BiH, rekao je novinarima da je od 2012. godine njihova Vlada obezbijedila značajna sredstva za razvoj sestrinstva u BiH, ističući uvjerenje da je ulaganje u sestrinsku profesiju ulaganje u razvoj BiH.

Prema njegovoj ocjeni, u ovom programu su već postignuta značajna poboljšanja jer danas više od milion osoba ima pristup proširenom obimu usluga zdravstvene njege u zajednici, više od 180.000 ugroženih osoba je dobilo te usluge, a više od 28.000 osoba je obuhvaćeno programima prevencije nezaraznih bolesti.

“Polovinu radne snage u oblasti zdravstva čine mediciske sestre i tehničari i oni su u jako dobroj poziciji da unaprijede kvalitet zdravstvenih usluga i život svojih pacijenata”, rekao je Rudin.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da medicinske sestre i tehničari čine jedan od glavnih stubova zdravstvene zaštite, navodeći da ih je više od 10.000 zaposleno u Federaciji BiH /FBiH/.

“Svoju požrtvovanost, humanost i profesionalnost najbolje su dokazali tokom pandemije kovida i ovo je prilika da im se zahvalimo”, rekao je Čerkez na svečanosti u Brčkom.

Čerkez je izrazio nadu da će u FBiH ojačati sestrinska udruženja i biti formirana sestrinska komora.

Konferenciji u Brčkom u okviru koje su predstavljena dostignuća projekta jačanja sestrinstva u BiH prisustvovali su direktori i glavne medicinske sestre i tehničari domova zdravlja u Republici Srpskoj, kao i predstavnici brojnih zdravstvenih i obrazovnih institucija i organizacija.

Projekat jačanja sestrinstva u BiH sprovodi se u saradnji sa Fondacijom Fami i Ženevskom univerzitetskom bolnicom uz podršku Vlade Švajcarske.

Svečana konferencija održana je u Domu kulture u Brčkom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *