Vlada odobrila 895.000 KM za socijalno zbrinjavanje radnika

Vlada Republike Srpske odobrila je danas 895.000 KM za socijalno zbrinjavanje, odnosno uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 256 radnika iz 20 preduzeća koji su stečajem ili likvidacijom preduzeća ostali bez zaposlenja.

Od ukupnog iznosa, 159.210 KM namijenjeno je za pojedinačnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 23 radnika iz 13 preduzeća koji su se prijavili na javni poziv Fonda PIO Republike Srpske i koji ovom uplatom ispunjavaju uslove za starosnu penziju.

Preostalih 735.790 KM se usmjeravaju za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 233 radnika iz sedam preduzeća koja su u stečaju, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U toku prošle godine sredstvima iz budžeta socijalno je zbrinuto ukupno 1.507 radnika.

Vlada Republike Srpske danas je izmijenila odluku o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija za finansiranje iz budžeta Republike Srpske za ovu godinu, sa raspodjelom sredstava.

ZA SUBVENCIONISANjE KAMATNE STOPE STAMBENIH KREDITA MLADIH 229.516 KM

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta na plan utroška 595.766 KM od 1. januara do 31. marta, u okviru čega je 229.516 KM namijenjeno za subvencije kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova.

Za tekuće grantove za nacionalna sportska priznanja Republike Srpske planirano je 60.000 KM, tekuće grantove udruženjima od javnog interesa 6.250 KM i tekuće grantove za vrhunski sport u iznosu 300.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Republika Srpska će, prema današnjoj odluci Vlade, učestvovati u tri međunarodna projekta u vezi sa obrazovanjem.

Riječ je o međunarodnim projektima – Program međunarodne procjene učeničkih dostignuća /PISA/, Međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka /TIMSS/ i Međunarodno istraživanje razvoja čitalačke pismenosti /PIRLS/, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *