Srpski delegati nisu podržali nijednu tačku dnevnog reda /VIDEO/

Zbog nepostojanja entitetske većine, odnosno nedostatka podrške delegata iz Republike Srpske, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio nijedan od zakonskih prijedloga, niti druge tačke koje su bile na dnevnom redu, pa su oni upućeni na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

Na usaglašavanje je upućen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji je u završnoj fazi usvajanja, a kojim se predviđa povećanje plata vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama BiH.

Kolegijum treba da se usaglasi i o Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH koji je takođe u drugom čitanju, a kojim se uvodi mogućnost restrukturisanja banaka.

Predloženim zakonom propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita.

Na usaglašavanje Kolegijumu upućen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH koji se nalazi u Domu naroda u drugom čitanju, a kojim se preciziraju nejasne norme u postojećem zakonu i obezbjeđuje da stranke u kraćim rokovima ostvare pravo na sudsku zaštitu ukoliko smatraju da je neko njihovo pravo uskraćeno ili nije ostvareno u upravnom postupku pred nadležnim tijelima uprave.

Kolegijum treba da se usaglasi i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH koji su u prvoj fazi razmatranja u Domu naroda.

ŠPIRIĆ: IZBJEGAVATI POPULISTIČKE NASTUPE

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je danas u Sarajevu da će svako ko želi dobro ovoj zemlji nastojati da izbjegne populističke nastupe.

Tokom rasprave o dnevnom redu sjednice Doma naroda o zahtjevu bošnjačkog delegata Denisa Bećirovića, da se u dnevni red uvrsti informacija o srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i “antidejtonskim i antiustavnim napadima na Ustavni sud BiH”, Špirić je rekao da dok je “ovog kluba ovdje, Milorad Dodik neće biti tačka dnevnog reda Doma naroda”.

On je istakao da se u Domu naroda Srbi pitaju koliko i članovi druga dva kluba – bošnjačkog i hrvatskog.

Prema Špirićevim riječima, bilo bi racionalno vidjeti šta je problem i razgovarati o rješenju, a ne podvalama stavljati na stub srama jedan narod i entitet.

Dom naroda nije prihvatio Bećirovićev prijedlog za dopunu dnevnog reda.

Bećirović, koji tvrdi da iza predlaganja ove tačke dnevnog reda stoji briga za mir i stabilnost BiH, informisao je delegate da je jutros u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog za ustavni amandman, prema kojem bi predsjednik Evropskog suda za ljudska prava predlagao šest članova Ustavnog suda BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *